Biznis

Ovdje milijarder vidi potencijal: Bil Gejts uložio u startap usmjeren na klimatske promjene

Milijarder Bil Gejts uložio je novac u australijski startap koji se zalaže za tehnologiju usmjerenu na sprečavanje klimatskih promjena.

Ovdje milijarder vidi potencijal: Bil Gejts uložio u startap usmjeren na klimatske promjene
FOTO: FOTO: TAGESSCHAU/YOUTUBE SCREENSHOT

Kako piše BBC, startap Rumin planira da smanji emisiju metana koja nastale prilikom varenja kod krava, odnosno podrigivanja. Podsjećamo da je upravo stočarska industrija “odgovorna” za značajan procenat emisije metana.

Prema procjenama iz 2022, u SAD, gdje stočarska industrija broji malo više od 90 miliona krava, iz njihovog digestivnog trakta se godišnje emituje čak 6,25 miliona tona metana, a slična brojka važi i za EU.

Suosnivač Majkrosofta je poznat po tome što se godinama unazad zalaže za očuvanje planete, i neretko otvoreno govori o uticaju proizvodnje mesa na životnu sredinu.

Metan je, inače, najčešći gas staklene bašte posle ugljen-dioksida (CO2). Stoka kao što su krave, koze i jeleni proizvode metan kada njihovi želuci razgrađuju tvrda vlakna poput trave.

Pročitajte još

Ovaj proces fermentacije stvara gas metan koji se, zatim, uglavnom ponovo izbacuje.

Univerzitetske studije su pokazale da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno smanjiti njihovu emisiju metana. Rumin8 sa sjedištem u Pertu radi na dodatku ishrani – na bazi crvenih morskih algi – koji zaustavlja stvaranje gasa.

U saopštenju firme je objavljeno da je prikupila 12 miliona dolara u rundi finansiranja koju je vodio “Breakthrough Energy Ventures”, a koji je Gejts osnovao 2015. godine.

Investicionu firmu, takođe, podržavaju Džef Bezos i Džek Ma.

Prošlog oktobra, Novi Zeland je predložio oporezivanje gasova staklene bašte koje životinje na farmama proizvode podrigivanjem i mokrenjem, u pokušaju da se izbori sa klimatskim promjenama. Prva u svijetu takva šema podrazumeva da poljoprivrednici plaćaju za poljoprivredne emisije u nekom obliku – do 2025. godine.

Skoro polovina ukupnih emisija gasova staklene bašte u zemlji potiče od poljoprivrede, a 2019. godine metan u atmosferi je dostigao rekordne nivoe – oko dva i po puta iznad onoga što je bio u predindustrijskoj eri, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije