Biznis

BIL GEJTS UPOZORAVA Trgovinske tenzije su alarmantne i koče rast

Američki milijarder Bil Gejts je aktuelne tenzije u globalnoj trgovini okarakterisao kao “alarmantne”, uz ocjenu da bi mogle da ugroze ekonomski rast i zapošljavanje.

BIL GEJTS UPOZORAVA Trgovinske tenzije su alarmantne i koče rast
FOTO: TANJUG/AP

Gejts je, u intervjuu za CNBC TV18, rekao da je globalna ekonomija trenutno “u prilično dobrom stanju”, ali da bi mogla da bude pogođena tarifama.

Svakako da su ovi problemi u trgovini alarmantni, jer globalnoj ekonomiji neće ići tako dobro ako se države okrenu zatvaranju svojih tržišta, podižući tarife – rekao je Gejts.

Brojne zemlje svijeta uvučene su u aktuelni trgovinski sukob, za koji je u najvećoj mjeri zaslužan predsjednik SAD Donald Tramp, navodi CNBC.

Kina je prošle nedjelje saopštila da je spremna da uvede kontratarife na oko 60 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD, samo nekoliko dana nakon što je američka administracija otkrila da razmatra da poveća tarife na 25 odsto sa ranije predloženih 10 odsto na uvozne proizvode iz Kine u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Evropska unija, Kanada i Meksiko takođe su uvučeni u razne trgovinske sporove sa Sjedinjenim Državama.

-Dodatne tarife bi mogle da pogode brojne industrije, posebno one sa složenim dobavljačkim lancima – kaže osnivač kompanije Majkrosoft.

Njegovi komentari dolaze nakon što su mnoge vodeće svjetske organizacije već upozorile na efekte trgovinskog rata po svjetsku ekonomiju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u julu saopštio da bi kontinuirane prijetnje SAD trgovinskim partnerima s tarifama mogle da smanje globalni rast za čak 0,5 procenta do 2020. godine, odnosno da srežu BDP za oko 430 milijardi dolara.