Društvo

"Bilećki vatrogasci spremni na štrajk" Marić poziva načelnika Bileće da riješi nagomilane probleme

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, Božo Marić, upozorio je danas da će bilećki vatrogasci prestati sa radom sve dok im se ne poveća plata na osnovu dogovorenog koeficijenta, koji je na snazi od februara ove godine.

"Bilećki vatrogasci spremni na štrajk" Marić poziva načelnika Bileće da riješi nagomilane probleme
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Marić podsjeća da se Bileća nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, te sa prekobrojnim brojem zaposlenih, čija primanja se finansiraju iz opštinskog budžeta.

On ističe da se načelnik Bileće Veselin Vujović, nakon dvije godine mandata, više ne može pozivati na prethodnu vlast i nasleđene probleme, jer za dvije godine mandata gotovo ništa nije urađeno.

FOTO: RADIO BILEĆA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: RADIO BILEĆA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Niti su pokrenute najavljivane istrage i krivične prijave, niti je učinjen bilo kakav iskorak u cilju izlaska iz ove začarane situacije u kojoj se nalaze. U februaru sam inicirao zajednički sastanak ministarke finansija, rukovodstva Opštine Bileća i Sindikata uprave Republike Srpske, nakon čega je Vlada RS uplatila određeni dio sredstava kao pomoć, kako bi se radnicima isplatile barem dvije zaostale plate iz 2021. godine – podsjeća Marić.

Od tada do danas, kako dodaje on, u Bileći muk.

Pročitajte još

Marić kaže da su radnicima isplaćene još dvije zaostale plate iz 2021. godine, a do danas nisu primili nijednu zarađenu platu za 2022. godinu, iako Opština Bileća servisira neke druge obaveze koje nisu i ne mogu biti prioritet u odnosu na radnike.

Radnici su, kako ističe Marić, imali dovoljno strpljenja, jer vjeruje da je većina njih bila i u strahu od gubitka posla.

– Međutim, imajući u vidu da je u pitanje dovedena egzistencija njih i njihovih porodica taj strah je nestao i slijedi veoma uzbudljiv period u Bileći. Radnici su odlučni i neće odustati od svojih prava, a Sindikat uprave Srpske će svakako biti uz svoje članove i pružiće im svu neophodnu pomoć za ostvarivanje njihovih prava – kaže Marić.

On dodaje da su vatrogasci iz Opštine Bileća najodlučniji i traže od načelnika Vujovića da primjeni koeficijent koji je na snazi od februara ove godine, jer im se plata obračunava po starom koeficijentu što znači da je umanjena za 200 КM, iako se ni takva ne isplaćuje.

FOTO: OPŠTINA BILEĆA
FOTO: OPŠTINA BILEĆA

– Bez obzira na sve pritiske rukovodstva Vatrogasne jedinice Bileća na vatrogasce i omalovažavanja od strane načelnika Vujovića “da oni ne mogu imati veću platu od radnika opštine”, oni su spremni na radikalnu borbu kako bi se izborili za svoja zagarantovana prava. Ukoliko načelnik i rukovodstvo Vatrogasne jedinice ne ispune zahtjeve, vatrogasci će biti prisiljeni na obustavu rada – tvrdi Marić.

A to znači, kako dodaje on, da bi se stanovnici Hercegovine mogli naći u ozbiljnom problemu ako pogledamo sa kakvim vatrogasnim stihijama su se suočavali Hercegovci u prethodnim godinama.

Marić ističe da to nije nikakav hir vatrogasaca i ostalih zaposlenih, već borba za golu egzistenciju.

– Sindikat će biti uz svoje članstvo do ispunjenja svih zahtjeva – poručio je Marić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu