Svijet

"BIO JE ČUDAN NEKOLIKO DANA" Supruga Vuka Borilovića dala izjavu nakon masakra na Cetinju

Istraga o najvećem zločinu u novijoj istoriji Crne Gore i dalje traje, ali zasad nema ni naznake o tome zbog čega je Cetinjanin Vuk Borilović (34) u petak uzeo lovački karabin i napravio masakr u naselju Medovina ubivši deset osoba, među kojima i dva dječaka.

"BIO JE ČUDAN NEKOLIKO DANA" Supruga Vuka Borilovića dala izjavu nakon masakra na Cetinju
FOTO: BORIS PEJOVIĆ, FACEBOOK / EPA;

Sagovornici Novosti iz policije navode da ni Borilovićeva supruga nije mogla dati odgovor na to pitanje.

– Ona je saslušana u prvim satima istrage. Objasnila je da je bio čudan nekoliko dana prije zločina, kada je došao kod njih da ih posjeti u jednom primorskom mjestu gdje se odmarala sa njihovom djecom, ali da nije to bilo ništa specijalno – kaže naš izvor iz policije.

– Kako je ispričala, on nije imao nesuglasice, niti se prethodno svađao sa svojim podstanarima, koje je prve usmrtio, tako da su priče o ranijem sukobu čiste spekulacije, isto kao i izmišljotina koja se mogla čiti proteklih dana da je okidač kod Borilovića bilo to što ga je supruga ostavila. Nije ga ostavila, već je kao i svake godine, uzela godišnji odmor i sa djecom otišla kod svoje rodbine na ljetovanje, prenosi Blic.

Naš sagovornik pojašnjava i da je Borilović, kao što je potvrđeno i zvaničnim saopštenjem Uprave policije, kobnog dana imao zakazan specijalistički pregled.

– Posljednjih dana se ponašao čudno, zbog čega ga je prijatelj zamolio da ode na razgovor kod neuropsihijatra, na šta je on i pristao – kaže sagovornik Novosti, koji ističe da se medijskim spekulacijama o mogućoj krvnoj osveti samo dižu tenzije i stvara panika među žiteljima Cetinja.

– U ovom trenutku, ništa ne ukazuje da bi tako nešto stvarno moglo da se dogodi.

Tragedija je prevelika. Nema potrebe da se u ovako teškim momentima spekulacijama dižu tenzije zarad većeg tiraža novina i većeg broja poseta određenim portalima.

Policija, kaže sagvornik, ništa ne krije i dodaje da je sve što je do sada zvanično objavljeno jedina istina o najvećem zločinu.

– Urađena je rekonstrukcija, obavljen pretres kuće Borilovića, dok i dalje traje prikupljanje iskaza svjedoka baš kao i vještačenja – kaže naš sagovornik i potvrđuje da je Borilović sahranjen na tajnoj lokaciji van Cetinja.

Iz Uprave policije zvanično je saopšteno da je pretresom kuće Vuka Borilovića pronađeno 4.200 evra i osam metaka za lovačku pušku, iz koje je tokom kravave drame nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne pomoći, pripadnike policije i prolaznike.

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da je teško adresirati odgovornost za tragediju na Cetinju na bilo koga lično ili neku od institucija. On je kazao da su bili na sastanku kada je dobio prvu informaciju o pucnjavi u prestonici, ističući da su prvo mislili da se dešava nešto što je politički motivisano.

– Crnu Goru je zadesila velika tragedija i nemoralno je koristiti ove stvari za prikupljanje političkih poena. Osuđujem i one koji nisu poštovali dan žalosti, koji je proglasila Vlada – rekao je Abazović.

– Sve što je saopšteno u javnosti je tačno. Razgovarali smo te večeri u Centru bezbednosti, i potrebno je znati sve detalje prije nego što se iznose teške optužbe. Naša posebna jedinica, koja je zadužena za talačke krize, nalazi se u Podgorici i potrebno im je vrijeme da stignu na određeno mjesto. Policijaci koji su bili tamo su otvorili vatru i jedan od njih je i povrijeđen. Ovo je nesvakidašnji slučaj, jer se radilo o ubici koji je psihički nestabilan.

Pročitajte još

Imali smo, dodaje premijer Crne Gore, “u posljednje dvije godine mnogo toga, nekorektno je da ovu policiju, koja pokušava da se reformiše i koja je dobila novog direktora, osuđujemo za sve i svašta”.

– Ovo je ista ona tridesetogodišnja policija, sa istom opremom, svojim mnogim dobrim i lošim stvarima – ističe Abazović, koji, kako je rekao, želi da stane u zaštitu pripadnika policije.

– Sljedeće sedmice imaćemo vanrednu sjednicu, na kojoj će biti gradonačelnik Cetinja i koja će biti posvećena samo tragediji i tome kako možemo da pomognemo porodicama žrtava, ali i svim građanima.

Purlija: Stvar je u temperamentu

Psihijatar Branka Purlija gostovala je na javnom servisu Crne Gore i govorila o masakru koji se u petak dogodio na Cetinju, a njeno objašnjenje desetostrukog ubistva mnoge je šokiralo.

– Nije pohvalno govoriti o psihičkom stanju, pogotovo preminulog. Takođe, moramo znati da živimo u Crnoj Gori, da su Crnogorci poznati po svom temperamentu, naročito na Cetinju. Vrlo obrazovani i gospodski ljudi, Cetinjani i Nikšićani i uopšte svi Crnogorci. Oni su hrabri ljudi, imaju izrazit humor, poznato je da svaka zgrada na Cetinju ima svoj naziv i svaki psihijatar mora da poznaje mentalitet sredine, odnosno te osobe. Ako uporedite mladića iz Vojvodine i mladića iz Crne Gore iz bilo kog grada, ono što radi mladić iz Crne Gore, ono što je nama normalno, ovom mladiću iz Vojvodine će biti nasilničko ponašanje. Što nije tako, nama je to jednostavno u temperamentu – rekla je doktorka Purlija.

– Međutim, potpuno je jasno da se ovde radi o poremećaju ponašanja obojenim jakim afektom. Moglo bi biti, ali ograđujem se, da bi moglo biti, da se ovdje pojavila akutna prolazna psihoza sa halucinacijama. To bi značilo da je osoba počela pokazivati promjene ponašanja u smislu da je čula glasove koji joj naređuju: Ubij tu osobu, tu osobu i tu osobu…

Ne treba olako podnositi ostavke

Na pitanje da li postoji objektivna odgovornost u kojoj bi neko morao da podnese ostavku, Abazović je rekao da tragedija nije bila nesrećan slučaj i u njemu nije bilo kriminalne pozadine.

– U ovom slučaju ne vidim da su institucije sistema zatajile, sem u generalnom smislu.

Čovjek je likvidirao svoje, komšije, podstanare, prijatelje, vrlo je specifična situacija.

Nije niko likvidiran u kriminalnom obračunu na nekom trgu… teško je adresirati odgovornost na bilo koga. Ako dođemo u situaciju da ljudi koji su profesionalni olako podnose ostavku, niko neće htjeti da radi ove poslove – rekao je Abazović, pišu Novosti.

Prihvati notifikacije