Svijet

"BIO JE TO IZRAZITO NASILAN NAPAD" Još jedna žena optužila Polanskog za silovanje

Jedna Francuskinja u petak je optužila Romana Polanskog da ju je silovao 1975. u Švajcarskoj kada je imala 18 godina, objavio je list Parizijen nekoliko dana prije početka prikazivanja novog filma reditelja koji je u Sjedinjenim Državama optužen za silovanje maloljetnice.

"BIO JE TO IZRAZITO NASILAN NAPAD" Još jedna žena optužila Polanskog za silovanje
Foto: RAS Srbija

Valentin Monije, čije optužbe su uslijedile nakon optužbi drugih žena proteklih godina, navodi da nije podnijela tužbu, ali je odlučila da javno optuži Polanskoga zbog prikazivanja filma “Optužujem” o nepoštovanju pravde i aferi Drajfus.

Nisam s njim bila u vezi, ni ličnoj ni profesionalnoj, površno sam ga poznavala – ispričala je za list ta fotografkinja, koja je bila manekenka u Njujorku i glumila u nekoliko filmova tokom 1980-ih godina, poput “Tri muškarca i kolijevka”. Ona tvrdi da se radilo o izrazito nasilnom napadu.

Rediteljev advokat Erv Temim je rekao za Parizijen da Roman Polanski odlučno odbacuje optužbu za silovanje i ističe da navodni događaji od prije 45 godina nikada nisu prijavljeni pravosudnim tijelima.

Polanski je priznao krivicu zbog polnog odnosa sa maloljetnicom 1977. i bio osuđen na 90 dana zatvora, ali je oslobođen nakon 42 dana. Kada je saznao da sudija namjerava da mu odredi višegodišnju zakonsku kaznu, pobjegao je iz Sjedinjenih Država u Francusku.

Od tada se pojavilo više optužbi. Tokom filmskog festivala u Kanu 2010. britanska glumica Šarlot Luis ga je optužila za seksualno zlostavljanje kada je imala 16 godina 1983. Druga žena ga je optužila u avgustu 2017. za isti prestup 1973. kada je imala 16 godina. U septembru 2017. Renate Langer, bivša glumica optužila ga je za silovanje 1972. u Gštadu kada je imala 15 godina.

Rediteljev advokat tvrdi da su optužbe te tri žene neutemeljene.