Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Biološki roditelji ZLOSTAVLJALI DJEČAKA, u NOVOJ PORODICI pronašao sreću (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: Julia Roberts/Twitter/screenshot

Pola Hadžgel (52), majka osmoro djece iz Vest Molinga (Kent) i njen suprug Mark usvojili su petogodišnejg dječaka Tonija, koga su biološki roditelji toliko teško zlostavljali da su ljekari morali da mu amputiraju obje noge.

Prošle godine, majka i otac su osuđeni na kaznu zatvora od najviše deset godina, ali Pola i Mark se bore za uvođenje strožih kazni za surovost prema djeci.

U trenutku kada britansko Nacionalno udruženje za prevenciju surovosti prema djeci (NSPCC) upozorava na porast broja prijavljenih slučajeva brutalnosti prema djeci i zanemarivanja djece, Pola je opisala svoj prvi susret s bebom Tonijem i kako je par, saznavši za užasan početak njegovog života, odlučio da ga usvoji.

– Godine 2015. socijalna radnica pitala me je da li bih posjetila četvoromjesečnu bjebu u bolnici, kojoj su noge polomljene i koja je veoma loše. Pomislila sam: Nije problem, udovi zarastaju – sjeća se Pola.

Otišla je da vidi dječaka i saznala poražavajuće podatke o njegovom kratkom životu. Sa samo pet nedjelja, ima je prelome svih udova, dislocirani članak, prste na nogama, palčeve. Pri tome je ostavljen bez ljekarske pomoći deset dana. Dobio je sepsu i nekoliko organa mu je otkazalo. Pored toga, imao je tumor na mozgu i morali su da ga priključe na aparate za održavanje života.

Da ljekari nisu tako brzo reagovali i neumorno radili, Toni vjerovatno ne bi preživio. Pola priznaje da tako nešto nije očekivala. Više nije mogla da vidi nijednu od fotografija koje su dokumentovale djetetovu užasnu prošlost.

– Doveli smo ga kući, pitajući se da li smo ispravno postupili. Brinula sam da je suviše slab da bi bio u kući zajedno sa našom ostalom djecom, koja, nisu usvojena. Ali donijeli smo odluku da ćemo mu pružiti ljubav i zaštitu. Dogovorili smo se da ga nećemo držati pod staklenim zvonom – ophodićemo se prema njemu kao i prema svima ostalima – kaže Pola.

Već poslije nedjelju dana dječak se uklopio u novu sredinu i ponovo je počeo da se smije. Protiv dječakovih roditelja nije podignuta optužnica zbog nedostatka dokaza, ali je Pola sama prikupila dokaze i žalila se na odluku.

– Razmišljala sam o djeci koja umiru i nemaju nikoga da se bori za njih, ili djeci, koja nisu usvojena i nemaju nikoga – kaže Pola.

Od nekoga je čula da bi Tonijevi roditelji dobili doživotne kazne ukoliko bi se dokazalo da je riječ o namjernom nanošenju teških tjelesnih povreda. Tada su ona i Mark započeli kampanju za uvođenje strožih kazni za surovost prema djeci.

Početkom godine otišli su u Parlament, gdje je njihov predstavnik Tom Tugendhat predao peticiju, koju je potpisalo 12.000 ljudi, a u kojoj traže promjenu zakona i uvođenje “Tonijevog zakona”.

– Nećemo odustati, borićemo se za bolju zaštitu djece – kaže Pola.

Iako je Toni izgubio obje noge, kreće se pomoću invalidskih kolica i voli da bude nezavisan. U septembru su ga upisali u redovnu školu, gdje postiže vrlo dobre rezultate i nadmašuje sva očekivanja.

– Toni nam je sasvim sigurno promijenio život, divno je što je sa nama, a ostala djeca se prema njemu ponašaju kao i prema svima drugima – kaže majka.

(sky.com, Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO