Banjaluka

BISER GRADA Talić poručio da Suturlija ima potencijal da postane porodična, rekreativna i turistička oaza

Suturlija, koja se nalazi samo dva kilometra od centra grada je biser prirode koji treba da bude pristupačniji, ali i da postane nezaobilazna destinacija svih naših sugrađana i turista koji posjećuju najveći grad Srpske, rekao je predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

BISER GRADA Talić poručio da Suturlija ima potencijal da postane porodična, rekreativna i turistička oaza
FOTO: GRAD BANJALUKA

On je danas predstavio viziju razvoja te lokacije kao buduće sportsko-rekretivno-turističke zone i rekao da će za njenu relizaciju biti potrebno učešće građana, rekreativca, udruženja i institucija.

To je projekat na duže staze i zato pozivam sve zainteresovane da se uključe kako bi Suturlija kao prirodna oaza postala središte okupljanja svih naših sugrađana i turista – rekao je on.

Foto:Grad Banjaluka
Foto:Grad Banjaluka

Talić dodaje da Suturlija može biti područje za sportske terene, porodično izletište, ribogojilište, ekskurzije, te brojne druge sadržaje.

Urbanista Goran Dimitrić rekao je da je u okviru zone Suturlija planirana izgradnja pješačko-biciklističkih staza, sportskih terena i ostalih sadržaja koji bi upotpunili prirodno okruženje ovog izletišta. Preuređenje bi se obavljalo u nekoliko faza.

Foto : Grad Banjaluka
Foto : Grad Banjaluka

– Prostornim planom Banjaluke, predviđen je park prirode Suturlija na tom području. Krajnji cilj je izrada planskih dokumenata za to područje kojim bi se jasno definisao način korišćenja lokaliteta kanjona Suturlije, a sve s ciljem pristupačnosti građanima – rekao je Dimitrić.

Rekreativac Željko Majdandžić je napomenuo da bi u prvoj fazi fokus bio na sadržajima za porodicu, ali i rekreativce.

– Ova lokacija je idealna i za djecu, jer se nalazi na samo dva kilometra od centra grada. Takođe, neophodno je sačuvati postojeće potencijale kao što su penjališta sa određenim brojem smjerova, ali napraviti i nove sadržaje. Cilj nam je da se Suturlija predstavi široj javnosti i region – rekao je on.