Politika

Biskupi SLUŽILI MISU na ostacima pravoslavnog hrama, SPC PROTESTUJE (FOTO)

U pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolička misa, a Eparhija raško-prizrenska izrazila je danas protest navodeći da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

Biskupi SLUŽILI MISU na ostacima pravoslavnog hrama, SPC PROTESTUJE (FOTO)
FOTO: KLIX.BA/PROMO

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerdi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vjernika služili juče misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrdave. Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vijest je prenijelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

Eparhija Raško-prizrenska navela je u saopštenju da je duboko razočarana ovim očiglednim “činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC” i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovjekovni srpski vladari, što je, kako se navodi, zabiljženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj.

Kako se ocjenjuje u saopštenju, “služenjem mise na temeljima pravoslavnog hrama rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušava do sada prilično korektne međuvjerske odnose na Kosovu i Metohiji i politizuje baštinu SPC koja je Ahtisarijevim planom upravo na prijedlog naše Crkve uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca”. Eparhija navodi i da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije hrama Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

Eparhija podsjeća i da je već je ranije izrazila ozbiljnu zabrinutost i protestovala kod nadležnih organa zbog neovlašćenih radova prištinskog ministarstva kulture na ovom srednjovjekovnom pravoslavnom lokalitetu koji se nalazi u okviru specijalne zaštićene zone Novo Brdo i gdje su svi radovi zabranjeni bez saglasnosti SPC.

Poslije katoličke mise, danas je na tom mjestu pravoslavni sveštenik svetio vodicu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu