Gradovi

BITKA S VODOM Poplavljeno više od 20 domaćinstava, pokrenuta klizišta u tri MZ u Zvorniku (FOTO)

Nakon izlivanja rijeka Sapne i Hoče, te kanalske mreže u Tršiću i Čelopeku, na području Zvornika je potopljeno preko 20 domaćinstava, u prekidu je bio regionalni put Zvornik – Sapna, u mjestu Šetići, a otvorila su se i klizišta u tri mjesne zajednice.

BITKA S VODOM Poplavljeno više od 20 domaćinstava, pokrenuta klizišta u tri MZ u Zvorniku (FOTO)
FOTO: RADE JOKIĆ/RAS SRBIJA

Rijeka Drinjača izlila se i prekinula saobraćaj na magistralnim putevima Zvornik Milići i Šekovići – Vlasenica, ali je nakon puštanja vode iz hidrocentrale u Drinjači, te angažovanju mehanizacije i mještana odbranjen nasip u Šekovićima, a saobraćajnice su ponovo prohodne.

Rajko Jurošević, šef Službe civilne zaštite grada Zvornik, kaže da je angažovana mehanizacija nekoliko zvorničkih preduzeća kako bi se sanirale posljedice poplava i klizišta.

– Na terenu su angažovani naši pripadnici, kao i stučnjaci iz Geozavoda. Činimo sve da saniramo posljedice posljednjih poplava i klizišta – rekao je Jurošević.

Foto: Rade Jokić/RAS Srbija
Foto: Rade Jokić/RAS Srbija

On je dodao da su od Republičke uprave civilne zaštite dobili dodatne pumpe za izvlačenje vode iz poplavljenih podruma i kuća, te isušivače, koji su već podijeljeni na terenu.

– Problem je počeo podizanjem nivoa Sapne u dijelu u kome još nije urađena sanacija korita, odnosno u Ceru, Grbavcima, Hajdarovićima i Ristićima, što je dovelo do plavljenja domaćinstava, ekonomskih dovrišta i poljoprivrednog zemljišta. Samo zahvaljujući činjenici da je vodotok Sapne u dijelu Šetića i od mosta u Ceru do ušća u Drinu skoro završen, nije bilo šteta kao 2014. godine, iako je količina vode bila ista, ako ne i viša nego tada. Sapna se izlila na regionalni put Zvornik – Sapna, te je on više sati bio u prekidu – kaže Jurošević.

Foto: Rade Jokić/RAS Srbija
Foto: Rade Jokić/RAS Srbija

Dodaje da je rijeka Hoča iz korita izašla u Karakaju, gdje je takođe poplavila nekoliko domaćinstava.

– Najveća šteta na poljoprivrednom zemljištu i kućama je napravljena izlivanjem vode iz kanalske mreže u Tršiću i Čelopeku. U tom dijelu je bila začepljena kanalska mreža, jer su ljudi nasipali prelaze kako bi ušli u njive. Rijeka Drinjača se izlila na magistralni put Zvornik – Milići u mestu Kušlat, te smo izvršili ispuštanje vode na mini hidrocentrali u Drinjači, a radnici „Zvornik puteva“ su nasipanjem materijala obezbijedili da rijeka na prodire više na put koji je kasnije osposobljen za saobraćaj – naveo je Jurošević.

Rijeka Drinjača je napravila velike probleme u opštini Šekovići. Zahvaljujući činjenici da je dio vodotoka kroz gradsko područje, kao i rijeka Sapna, urađen ranije, ovdje nije bilo štete, ali je problem bio da se odbrani nasip u mjestu Kanin vir.

Foto: Rade Jokić/RAS Srbija
Foto: Rade Jokić/RAS Srbija

Momir Ristić, načelnik opštine Šekovići, kaže da su uz maksimalno angažovanje preduzeća ,,Zvornik putevi” i građana Šekovića uspjeli da odbrane nasip i rijeku održe u koritu.

– Cijeli dan i noć se radilo na ojačavanju i odbrani nasipa. U toku prošle noći je stiglo sedam kamiona kamena, nakon čega je nasip ojačan i rijeka zadržana u koritu. Nasip je u prvom naletu vode bio oštećen i voda je prijetila da se izlije i stvori jezero, što je moglo izazvati katastrofalne posljedice – rekao je Ristić.

Prema riječima mještana Šekovića, Drinjača je imala viši nivo u odnosu na katastrofalne poplave 2014. godine. Rijeka Drinjača je u ovoj opštini, nakon izlivanja, prekinula putnu komunikaciju Šekovići – Vlasenica, ali je nakon opadanja vodostaja saobraćaj uspostavljen i na ovoj dionici.

Drina je primila vodu iz svih pritoka i još uvijek je u svom koritu. Ne predviđa se njeno izlivanje, osim u dijelu gradske plaže i šetališta u Zvorniku.