Svijet

PONOSAN ŠTO JE SRBIN I SLOVENAC Gradonačelnik Ljubljane: "Bitno je međusobno poštovanje, tada je suživot moguć"

Bitno je međusobno poštovanje, jer ta da je i suživot moguć, kaže gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, uz poruku da je važno da gradovi međusobno razmjenjuju iskustva, a da je Ljubljana otvorena prema svima i da iskustva rado deli.

PONOSAN ŠTO JE SRBIN I SLOVENAC Gradonačelnik Ljubljane: "Bitno je međusobno poštovanje, tada je suživot moguć"
Foto: Tanjug

Janković, koji se nedavno lako izborio i za peti mandat, u intervjuu za “Novosti” sebe opisuje kao “čistokrvnog mješanca” po majci je Slovenac, a po pokojnom ocu Srbin, na šta je, kaže, ponosan.

Na pitanje koji su problemi onih koji godinama nisu mogli da srede papire, jer je bilo mnogo Srba koji su živjeli u Sloveniji, odgovara:

“Koliko sam upućen, mislim da su se stvari oko toga sredile”.

On kaže i da Ljubljana sarađuje sa gradovima bivše Jugoslavije, i to veoma dobro.

– Sarađujemo sa svim gradonačelnicima država bivše Jugoslavije – Beograda, Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Skoplja. Razmjenjujemo iskustva i učimo jedni id drugih – rekao je Janković.

On ističe da je Ljubljana 2016. bila Zelena prestonica Evrope, a to je, ukazuje, najveće priznanje koje grad može da dobije.

– Zasad smo to jedini ostvarili u ovom djelu Starog kontinenta. Od tada mnogi gradovi, ne samo evropski već i šire, žele da uče od nas – navodi Janković.

Prema njegovim riječima, gradovi i države moraju se povezivati i sarađivati “jer niko ne može da živi sam”.

– Zdrava nacionalna svijest i osjećaj pripadnosti nisu ništa loše, dok njihovi pretjerani oblici vode u krajnost i pogubnost. Kao što poštuješ svoje, moraš poštovati i tuđe – zaključuje gradonačelnik Ljubljane.