Svijet

Bivši ambasador SAD u NATO upozorio “Rat sa Rusijom bila bi ludost, MOSKVA MOŽE DA UNIŠTI AMERIKU”

Rat sa Rusijom bio bi veoma lud korak za Vašington, pošto Ruska Federacija može da uništi SAD, napisao je bivši američki ambasador u NATO Ivo Dadler u članku za evropsko izdanje lista Politiko.

Bivši ambasador SAD u NATO upozorio “Rat sa Rusijom bila bi ludost, MOSKVA MOŽE DA UNIŠTI AMERIKU”
FOTO: SHUTTERSTOCK

Bilo bi ludo ratovati sa Rusijom, nuklearnom silom koja bi, kada bi htjela, mogla da uništi SAD, ali i ostatak svijeta, naveo je Dadler.

Prema njegovim riječima, poenta NATO nije da se ratuje sa Rusijom, već da se, na prvom mjestu, spriječi rat, “što je Alijansa radila uspješnije od bilo kog drugog vojnog saveza u istoriji”.

Bivši američki diplomata kritikovao je stav bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa prema NATO saveznicima, nakon što je rekao da je, dok je bio predsjednik, govorio liderima Alijanse da “ohrabre Rusiju da radi šta želi”.

Pročitajte još

Dadler je istakao da bezbjednost Amerikanaca, nakon dva krvava rata, na kraju zavisi od bezbjednosti Evrope i da je stoga bolje da se spriječi rat na Starom kontinentu privrženošću obavezi odbrane saveznika od samog početka.

U isto vrijeme, Dadler je priznao da je Evropska zavisnost od članstva u NATO često podsticala sumnje u posvećenost Amerike bezbjednosti Starog kontinenta, prenio je Tas.

– Ipak, postoji nešto prilično neprirodno u vezi sa voljom SAD da idu u rat preko okeana da bi branile drugu zemlju, naročito ako bi odgovor na tako nešto mogao biti nuklearni holokaust – pojasnio je Dadler.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu