Svijet

Bivši direktor CIA upozorio Zapad "Putin će ratovati sa NATO AKO POBIJEDI U UKRAJINI"

Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Petreus uputio je danas upozorenje Zapadu da se probudi jer će ruski predsjednik Vladimir Putin ratovati sa NATO ako pobijedi u ratu u Ukrajini.

Vladimir Putin
FOTO: ALEXANDER KAZAKOV/EPA

On je bio veoma jasan i mislim da je jasno, gledajući unazad, da je trebalo da slušamo tog pojedinca (Putina). On nam govori ono u šta vjeruje, rekao je Petreus u intervjuu za San.

Da bi pobijedio Putina, istakao je Petreus, Zapad mora da učini sve što je moguće da bi pomogao Ukrajini.

Ukrajinski rat bi mogao da se proširi u regionu ako Putin uspije u Ukrajini. On neće biti zadovoljan time da se zaustavi u Ukrajini. Moldavija bi očigledno bila sljedeća, a poslije to može biti Litvanija ili jedna od baltičkih država – naveo je Petreus.

Pročitajte još

On je ocijenio da je ključ za pobjedu Ukrajine brzo povećanje broja vojnika i vojne moći uz pomoć njenih zapadnih saveznika.

“Stvarnost je teška”

– Stvarnost je teška i to je dodatni razlog zašto treba da učinimo sve što možemo da pomogne Ukrajini na svaki mogući način – kazao je Petreus.

On je dodao da Ukrajina takođe mora da napravi velike tehnološke napretke, podsjećajući na njen uspeh u poražavanju ruske flote u Crnom moru.

– Imajte na umu da su oni (Ukrajinci) učinili ono što su učinili u Crnom moru, ne uz pomoć brodova ili mornara, već dronova. Pomorski dronovi, vazdušni dronovi i protivbrodske rakete su im omogućili da potope trećinu flote u Crnom moru – naveo je Petreus, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu