Politika

Bjelica: Političko Sarajevo želi da nametne bošnjačku volju

Potpredsjednik SDS Milovan Bjelica ocijenio da se nakon odluke Ustavnog suda BiH, kojom je osporen Zakon o Danu Republike Srpske – 9. januaru, stiče utisak da političko Sarajevo želi da nametne bošnjačku političku volju.

Bjelica: Političko Sarajevo želi da nametne bošnjačku volju
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Bjelica je istakao da saradnja sa političkim Sarajevom sa svakom ovakvom nametnutom odlukom institucija, koje su i same nametnute, postaje mnogo teža i neizvjesnija.

Kada vidimo da Bakir Izetbegović izražava namjeru da napadne samo ime Republike Srpske, onda nije čudo što lakeji te politike, koji sjede u tom nazovi sudu, ponovo udaraju na njen rođendan – ocijenio je Bjelica u pisanoj izjavi.

On smatra da ovakvim napadima i presudama signalizira drugima da pokažu svoj patriotizam i odanost bošnjaštvu tako što će nasrtati na slobodu trgovine i imovinu onih koji imaju drugačije stavove.

Bjelica je podsjetio da je ranije bilo nasrtaja na samostalnost obrazovnog sistema Republike Srpske u vezi sa akreditacijama za univerzitete.

– Ukoliko sve ovo imamo u vidu, mislim da je jasnije zašto sam zagovornik jedinstvene srpske politike u Sarajevu – objasnio je Bjelica.

On je dodao da se o modelima može i mora razgovarati, ali da o ključnim nacionalnim pitanjima predstavnici političkih partija iz Srpske moraju djelovati jedinstveno, te odgovornost dijeliti i snositi srazmjerno izbornim rezultatima.

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da se ne želi dogovor ni razgovor o zajedničkim pitanjima već nametanje bošnjačke političke volje ostalima.

On je istakao da će ova situacija vjerovatno odgoditi formiranje Savjeta ministara.