Kultura

Bjelogrlić uoči premijere: Naša je želja, kao što zavolite čovjeka preko njegovih pjesama, da će ga ovog puta osjetiti i zavoljeti preko filma

Reditelj Dragan Bjelogrlić izjavio je, pred večerašnju premijeru "Tome" na zatvaranju Sarajevo film festivala, da se nada da će preko njegovog filma gledaoci zavoljeti pjevača Tomu Zdravkovića.

Bjelogrlić uoči premijere: Naša je želja, kao što zavolite čovjeka preko njegovih pjesama, da će ga ovog puta osjetiti i zavoljeti preko filma
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Naša je želja, kao što zavolite čovjeka preko njegovih pjesama, da će ga ovog puta osjetiti i zavoljeti preko filma. Da li smo uspijeli da ispričamo ko je bio Toma? Možda to nije bila naša namjera- rekao je Bjelogrlić agenciji Tanjug.

„Toma” će biti prikazan danas u okviru netakmičarskog “Open er” programa Sarajevo film festivala, koji je Bjelogrlićevo ostvarenje najavio kao “impresionistički potret” o počecima karijere, slavi i ljubavima kompozitora i pjevača narodne muzike Tome Zdravkovića (1938-1991).

U filmu koji prati uspone i padove muzičara poznatog po pesmama poput “Dotako sam dno života”, “Dva smo sveta različita”, “Ljiljana” ili “Tužno leto”, Zdravkovića igra Milan Marić koji je za Tanjug rekao da ulozi nije pristupio imitacijom ili pokušajem da ugodi bilo kome kako bi trebalo da igra Tomu.

Naglasivši da je Zdravković bio kompleksna ličnost, Marić je rekao da je “možda najveću inspiraciju vukao kroz tekstove pjesma, a ne kroz njegove nastupe”.

– Njega zovu pjesnik tuge. Kada čitaš njegove tekstove imaju neki specifičan mrak i to je meni bilo zanimljivo – da se poigram sa tim mrakom, da to pronađem kod sebe i na taj način počnem da gradim Tomu – rekao je Marić.

Glumac je ocijenio da je Zdravković bio “dovoljno inspirativna ličnost da se o njemu napravi film”, čiji zadatak nije da nekome promijeni mišljenje o muzičaru.

Tominu koleginicu Silvanu Armenulić glumi Tamara Dragičević, a u filmu igraju i Petar Benčina, Milan Kolak, Sanja Marković, Andrija Kuzmanović, Milena Radulović i drugi, dok pjevačeve roditelje tumače Mirjana Karanović i Slobodan Boda Ninković.

-Znala sam Silvanine pjesme i kako izgleda. Tek kad sam dobila poziv za kasting krenula sam da se bavim njenim životom. Kroz to bavljenje čak sam mogla da proniknem u njenu dušu i donijela sam svoju verziju Silvane – rekla je Dragićevićeva agenciji Tanjug.

Film scenarista Nikole Pejakovića, Zorana Lisinca, Bjelogrlića i Maje Todorović prati, s jedne strane, Tomin život i karijeru, a s druge dešavanja 1991. kada se Toma tokom lječenja sprijateljuje sa svojim doktorom.

– Doktor je lik koji je postojao, ali je važnim dijelom i fikcija. Odnos i konfrontacija Tome i doktora je jedna od osovina filma. Ispostavlja se na neki način da Toma liječi doktora. Bio je vrlo hrabar u svemu što se događalo – rekao je Benčina agenciji Tanjug.

Producenti “Tome” su kuća Minakord Željka Joksimovića, koji je i kompozitor muzike za filma, i Bjelogrlićev Kobra film, u saradnji sa Telekomom Srbija i Filmskim centrom Srbije.

Joksimović je rekao agenciji Tanjug da je Bjelogrlićev “Toma” “fantastičan, veliki, jugoslovenski film”.

– Ovo je film u kome nema ”ali…” Kao : ”Dobar je, ali…” Mislim da će ovog puta ”ali…” da izostane – ocijenio je Joksimović.

Prema njegovim riječima, Zdravković je bio “autentičan autor, lik i izvođač”, a film o njemu je radila “fenomalna ekipa sa velikom ljubavlju i sa nekim blagoslovom kog su svi osjećali”.

– Mogu da spremim ljude da je ovo vrlo emotivan i težak film. I ne treba da ih je sramota ako ih emocije obuzmu i reaguju na način na koji se osjećaju – naglasio je Joksimović.

Ideja za snimanje filma o Tomi potekla je od muzičkog menadžera Baneta Obradovića, koji je zakonski zastupnik porodice Zdravković, a Tanjugu je rekao da se Bjelogrlićevo ostvarenje “ne bavi biografijom već fenomenom Tome Zdravkovića”.

Nakon večerašnjeg zatvaranja Sarajevo film festivala, “Toma” će biti prikazan 21. avgusta na otvaranju Festivala filmski susreti u Nišu, dok su proiducenti beogradsku premijeru najavili za septembar.

Prihvati notifikacije