Kultura

Zakazan na godišnjicu njene smrti: Premijera novog filma o Lejdi Dajani na festivalu u Veneciji

"Spenser", dugo očekivana drama Pabla Larana u kojoj Kristen Stjuart glumi Lejdi Dajanu, svjetsku premijeru je zakazao u konkurenciji na Venecijanskom filmskom festivalu.

Zakazan na godišnjicu njene smrti: Premijera novog filma o Lejdi Dajani na festivalu u Veneciji
FOTO: YOUTUBE/TOPMOTIONCLIPS//SCREENSHOT

Napisao ga je tvorac popularne serije “Piki Blajnders” Stiven Najgt, film je fokusiran na vikend početkom 90-ih kada je Dajana odlučila da se odvoji od princa Čarlsa usred glasina o aferama. Pokojna princeza božićne praznike provodila je s kraljevskom porodicom na imanju Sandringamu u Norfolku, kada je odlučila prekinuti brak s princom Čarlsom.

Stjuart glumi u filmu zajedno sa zvijezdom serije “Poldark” Džekom Fartingom koji glumi princa Čarlsa. U glumačkoj postavi su i nominirani za BAFTA Timoti Spal, nominovana za Oskara Sali Hovkins i Šon Haris. Film izlazi 2022. godine povodom 25. godišnjice Dajanine smrti, prenosi Klix.

Noon i Topik Studios zajednički su stekli američka prava na film u junu 2020. Očekuje se da će film biti kandidat za Oskara. Larainovo posljednje ostvarenje “Džeki” donio je Natali Portman nominaciju za najbolju glumicu za ulogu Džeki Kenedi Onasis u danima nakon JFK-ovog atentata.

FOTO: DOMINIC LIPINSKI/EPA
FOTO: DOMINIC LIPINSKI/EPA

“Spenser” je producirao Huan de Dios Larain za Fabula Films, Džonas Dornbah i Džanin Džakovski za Komplizen Film i dobitnik BAFTA-e i nominirani za Ossara Paul Vebster.

Ostali filmovi visokog profila čija svjetska premijera treba biti premijerno prikazana u Veneciji uključuju “Dun”, velikobudžetni naučno-fantastični ep Denisa Vileneuva u kojem glume Timoti Šalamet i Zendeja, a koji će neće biti u konkurenciji za nagradu.

Prihvati notifikacije