Gradovi

BLAGI PAD BROJA NOVOZARAŽENIH U Sarajevu na korona virus pozitivno još 165 osoba, dvije osobe preminule

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo je 165 novozaraženih osoba nakon što su obrađena 563 testa na korona virus, a dvije osobe su preminule.

BLAGI PAD BROJA NOVOZARAŽENIH U Sarajevu na korona virus pozitivno još 165 osoba, dvije osobe preminule
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

To je smanjenje novozaraženih u odnosu na juče kada je registrovan 241 zaraženi, a testirano je 610 uzoraka, prenosi Klix.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS u istom periodu se oporavilo 37 osoba, a zabilježena su i dva smrtna slučaja.

Broj hospiralizovanih u Sarajevu jutros iznos 97, a pet osoba je na respiratoru. Tri pacijenta su juče izašla iz izolatorijuma.

U Kantonu Sarajevo trenutno je 1.892 aktivna slučaja, a u samoizolaciji se nalazi 2.939 osoba.

Od današnjeg broja novozaraženih (169) njih 99 je od ranije u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su imali kontakte s osobama koje su ranije zaražene.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je zaraženo 7.205 osoba, a do danas se oporavilo 5.206, dok je 107 preminulo. Nadležni apeluju na građane da strogo poštivaju sve naložene naredbe i preporuke. To se posebno odnosi na nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom, držanje fizičke distance od dva metra, redovno pranje ruku i smanjenje kontakata i odlazaka na mjesta gdje se okuplja veći broj osoba.