Društvo

“BLIZU SMO KOLEKTIVNOG IMUNITETA” Nestorović smatra da je testiranje BESMISLENO

Ova epidemija će prestati kada steknemo 60 odsto kolektivnog imuniteta, a mi smo, mislim, vrlo blizu toga, izjavio je dr Branimir Nestorović.

“BLIZU SMO KOLEKTIVNOG IMUNITETA” Nestorović smatra da je testiranje BESMISLENO
FOTO: JUTARNJI PROGRAM TV HAPPY/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je rekao i da ne treba svi da se testiraju, jer su na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kriterijumi za testiranje isti sada kao i na početku epidemije temperatura od 38 stepeni i veća, i teško disanje.

“Cijela ideja o testiranju je previše čudna. To nigdje ne piše. Ni u jednoj knjizi, ni u jednoj preporuci. Na početku, kada je epidemija, vi možete da jurite te kontakte i da ih testirate da spriječite širenje virusa. Kada počne veliki broj oboljelih, to je besmisleno. Zna se da se tada testiraju bolesni i oni koji su sa njima bili u kontaktu – kaže Nestorović i dodaje da mogu da se izoluju rizične grupe, a to su prije svega stariji u domovima za stare.

Pročitajte još

– Osmi je mjesec epidemije. Kada pogledate zemlje koje su bile zaključane, zemlje koje nisu bile zaključane, zemlje koje su mnogo testirale, koje nisu testirale, nema neke velike razlike – rekao je.

Nestorović ističe i da je smrtnost od korona virusa trenutno na nivou sezonskog gripa, a šanse da dijete umre od njega ravne su, prema istraživanjima, onoj da ga udari munja.

Inače smatra da virus neće iščeznuti u sljedećih pet godina.