Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„BLIZU SMO TAČKE DA POVUČEMO RUČNU“ Stevandić o štetnosti izmjena Poslovnika Predstavničkog doma BiH

Politika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

U BiH su izbori pokazali ko će biti u novom Savjetu ministara i ne može Bakir katil fermanom ili modernim šerijatskim zakonom da bira ko će od Srba biti u Savjetu ministara. Ne mogu da razumijem suludu politiku SDS i PDP da je bitnije da nekog pozicioniraju na funkciji nego da uopšte postoje izbori. Hajde onda da uvedemo potpuni šerijat, neka Bakir bira podobne Srbe.

To je za Srpskainfo izjavio predsjednik Srpskog kluba poslanika u PS BiH i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić odgovarajući na pitanje zbog čega je protiv izmjena Poslovnika Predstavničkog doma, kojim PDP i SDS žele da deblokiraju rad tog parlamentarnog doma.

– Savjet ministara ne može da radi efektivno jer se komisijski ne razmatraju akti koje bi trebalo da razmatra Parlamentarna skupština. Pošto nema parlamentarnih komisija za razmatranje akata, parlament ne može da zasijeda. Ali, nije uzrok toga bilo kakva srpska krivica, blokada ili bilo kakvo naše zlo. Uzrok je to što Predsjedništvo BiH nije uputilo prijedlog za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, jer su izmislili ANP. Već im je to kupilo godinu dana mandata lojalnih ministara Crnatka, Mektića i Šarovića. Njima se to sviđa. Vjerovatno Izetbegović razmišja da u budućnosti nikada više neće imati tri odanija i vjernija ministra i da će da pravi opstrukciju što duže – tvrdi Stevandić.

Dodaje da su „manipulacije i podmuklo spinovanje“ to što stranke nekadašnjeg SzP targeriraju koaliciju oko SNSD tako što govore da blokiraju važne odluke u PS BiH.

– Sada su smislili da je manje od trećine srpskih prijedloga potrebno da se formiraju parlamentarne komisije, a mi kada pristanemo, da ćemo ući u te komisije. To je samo zato da bi legalizovali sadašnji tehnički Savjet ministara i da ostane što duže. Veliki otpor pokušaju izmjene Poslovnika imaju i unutar SDA. Da ne govorim da je to blizu tačke kada bi mogao i HDZ i SNSD i svi mi da potpuno povučemo ručnu i da BiH uopšte ne može da funkcioniše. Pa onda neka se SzP do kraja ljubi s Bakirom. Ne služi BiH tome da bi oni imali svoje funkcije, ona služi da funkcionišu entiteti. Ne služi BiH nikakvom Savjetu ministara nego obratno – zaključuje Stevandić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO