Politika

Bocan-Harčenko o Hilovoj antiruskoj politici “Američki ambasador pokušava da ucijeni Beograd”

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da američki ambasador Kristofer Hil pokušava da još jednom ucijeni Beograd zbog Kosova i Metohije i promoviše antirusku agendu.

Bocan-Harčenko o Hilovoj antiruskoj politici “Američki ambasador pokušava da ucijeni Beograd”
FOTO: MONDO PORTAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je ocijenio da je sve očiglednija besperspektivnost politike Zapada usmjerene ka slomu Rusije i dezintegraciji Srbije.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama ruski ambasador je naveo da “glavna poruka Amerikanca frapira bahatošću“, te podsjetio da je Hil rekao da bi Srbi trebalo da naprave “nekoliko ustupaka” Prištini u zamjenu za stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu”.

Pročitajte još

On kaže da Hilove riječi da Srbija treba dozvoliti kosovskim Albancima da budu “međunarodno prepoznati” znače da se Srbija treba pomiriti sa “nezavisnošću” Kosova, a riječi da treba “normalizovati situaciju na granici” znače da Srbija treba da prepusti sudbini Srbe na Kosovu i Metohiji.

Bocan-Harčenko je ukazao na otvoreno neprijateljski stav Vašingtona prema suverenoj Srbiji, nastojanje da se obesmisli, ne samo Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN koja je temelj za rješavanje kosovskog pitanja, već i Briselski sporazumi iz 2013. i 2015. godine o formiranju ZSO.

On smatra da mnogo toga razotkriva i “naredba” Beogradu da preispita dobre odnose sa Moskvom, jer američki ambasador smatra “da Rusija ne zna šta želi u Ukrajini”.

Ruski ambasador podsjeća da je zadatke demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine definisao predsjednik Rusije u februaru 2022. godine i da će ti zadaci biti ostvareni u interesu zaštite civilnog stanovništva Donbasa i izgradnje sistema jednake i nedjeljive bezbjednosti u Evropi i Evroatlantskom regionu.

Bocan-Harčenko je upitao koji su ciljevi varvarskih zločina koje svakodnevno čine militanti oružanih snaga Ukrajine nad civilnim stanovništvom Donbasa?

– Koji su ciljevi dosljednog pustošenja Ukrajine od zapadnjaka, finansiranog novcem američkih i evropskih poreskih obveznika, uprkos činjenici da je prednost nacističkog režima u Kijevu “na bojnom polju” objektivno nedostižna? – pita ruski ambasador.

Pročitajte još

On ocjenjuje da je Vašingtonu i njegovim satelitima očigledno sve teže da odgovore na ova pitanja, pa nije iznenađujuće što njihovi predstavnici kukavički bježe od multilateralnih sastanaka, uključujući i nedavni sastanak ministarskog savjeta OEBS u Skoplju.

Prema njegovim riječima, slična pitanja izazivaju i napori SAD i NATO da se naoružavaju i obučavaju takozvane kosovske bezbjednosne snage, prenio je Sputnjik.

– U stvari, ilegalna kvazi-vojska se sastavlja od onih koji ne kriju svoj kontinuitet sa terorističkom “Oslobodilačkom vojskom Kosova” i gaje velikoalbanske ideje, što je potvrđeno tokom nedavnih događaja kosovskih bezbjednosnih snaga u Prištini”, kaže Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador naveo je da je sve očiglednija besperspektivnost politike Zapada usmjerena ka slomu Rusije i dezintegraciji Srbije, ma kako se gospodin Hil i njegovi drugovi ubjeđivali u suprotno.

– Zalog toga je dosljednost Moskve i Beograda u promovisanju nacionalnih interesa, kao i proširenje obostrano korisne saradnje naših država i drugih zemalja svjetske većine – rekao je Bocan-Harčenko.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije