Politika

Bocan-Harčenko: Otvoreno pitanje Kosova jedan od razloga za nestabilnost u regionu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je danas da je Balkan najvažniji region za stabilnost u Evropi i da otvoreno kosovsko pitanje predstavlja najveću prepreku u ostvarenju tog cilja.

Bocan-Harčenko: Otvoreno pitanje Kosova jedan od razloga za nestabilnost u regionu
FOTO: TANJUG

Otvoreno pitanje Kosova nepostojanje pomaka u dijalogu i rješenja – jedan je od njavažnijih razloga za nestabilnost u regionu, rekao je Bocan-Harčenko na predavanju “Balkanska politika Rusije” i ocijenio da je bez konačnog rješenja svih otvorenih pitanja nemoguće uspostaviti stabilnost širom Evrope.

– Mislim da ne postoji nijedan uslov, ni preduslov za konstruktivnu razmjenu mišljenja i nastavak razgovora Beograda i Prištine – naveo je ambasador i podsjetio da Moskva podržava nastavak dijaloga i smatra da je dosadašnji format razgovora najbolji.

Kao najveću prepreku i najvažniji problem za nastavak dijaloga Bocan-Harčenko vidi to što EU nije uspjela da se postignuti dogovori implementiraju, što, kako kaže, smanjuje povjerenje u razgovore i posredovanje.

– To je očigledno. I sada kada se razmišlja o nastavku važna je realizacija dogovorenog – rekao je Bocan-Harčenko i dodao da nema osjećaj da će problem biti riješen uskoro.

On je ocijenio da je neophodan pritisak na Prišitnu i u smislu poboljšanja situacije i svakodnevnog života, ali je to, kako je dodao, za sada nemoguće, jer nakon izbora nisu formirane institucije.

Iz tog razloga, kako dodaje, svaka priča o dijalogu ima samo teoretski smisao.

– Rusija se uvijek zalaže i zalagaće se za direktne pregovore, ali pregovri ne smiju biti samo parole, za nametnute opcije – rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da je bolje sačekati da se povrati povjerenje i da se radi na rješavanju sitnih svakodnevnih problema građana.

Prema njegovim riječima, važno je da se na KiM zadrži i vojno i civilno prisustvo, da se njihovo ukidanje ne dozovli da bi Priština zadovoljila svoje interese.