Društvo

Bojan Popović, generalni direktor “Dunav osiguranja” a.d. Banjaluka: Postaje li budućnost privatno zdravstveno osiguranje

Nije bilo ni malo lako, ali uspješno su završili poslovnu godinu. U “Dunav osiguranju “ uspjeli su da uduplaju prinos na kapital, podigli su rezerve za štete, ali i povećali produktivnost. Zbog superćelijskih oluja, isplatili su najveći broj odšetnih zahtjeva po osiguranju usjeva i plodova.

Bojan Popović, generalni direktor Dunav osiguranja.
FOTO: DUNAV OSIGURANJE

Bojan Popović, generalni direktor “Dunav osiguranja” a.d. Banjaluka za Srpskainfo kaže da su ciljevi za ovu godinu zacrtani, a na putu realizacije čekaće ih dosta izazova.

Kako je poslovalo “Dunav osiguranje” Banjaluka?

U ime društva za osiguranje na kojem sam čelu, a i u ime industrije osiguranja, kao predsjednik Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske, mogu reći da se poslovanje u prethodnoj godini može ocijeniti pozitivno. Suočeni sa svim izazovima, uspjeli smo pozitivno završiti poslovnu godinu i očuvati stabilnost tržišta osiguranja, što je svakako i najveći interes naših klijenata, ali i vlasnika kapitala. Dunav osigurnje a.d. Banjaluka ostvarilo je pozitivan poslovni rezultat, uz zadržavanje svih bitnih bilansnih pozicija za solventnost Društva, dok je dobitak poslije oporezivanja uvećana za 64% u odnosu na kraj 2022. godine.

Rast ukupne obračunate premije osiguranja u odnosu na 2022. godinu iznosio je 8,3%, to jeste ostvarena je premija od 30,7 miliona KM. Ukoliko gledamo po vrstama osiguranja, najznačajniji rast od 20% je ostvaren po kasko osiguranju motornih vozila, autoodgovornosti 10,4%, te osiguranju imovine 9% u odnosu na premiju u istim vrstama osiguranja u 2022. godini. Uduplali smo prinos kako na kapital tako i na poslovnu imovinu, podigli rezerve za štete za 770.000 KM u odnosu na prošlu godinu, povećali produktivnost, te sada fakturisana premija po zaposlenom iznosi 174.000 KM.

Bojan Popović, generalni direktor Dunav osiguranja.
FOTO: DUNAV OSIGURANJE

Istovremeno Društvo je isplatilo ukupno 13,1 milion KM po osnovu šteta u 2023. godini. Ovdje bih dodao i činjenicu  i da smo, zbog pojave superćelijskih oluja, u prošloj godini isplatili najveći broj odšetnih zahtjeva po osiguranju usjeva i plodova od svog nastanka kao Društva za osiguranje.

Šta su vam ciljevi za 2024.?

Nastavljamo snažan premijski rast, ali na racionalnom nivou, koji neće oslabiti bilansne pozicije solventnosti. Pored ovoga , osnovni cilj nam je jačanje brenda Dunav osiguranja u onim poslovima u kojima je isti prepoznatljiv. Za 2024. godinu zadali smo sebi poprilično visoke planske veličine pri čemu bi ukupno fakturisana premija trebala da bude ostvarena na nivou od skoro 35.000.000 KM, pri čemu je predviđen rast ukupne bruto premije od 13%  rast ukupno naplaćene premije za 12%  rast rezervisanih šteta za 13%  rast ukupnih prihoda za 7%.

Najveći prostor za rast vidimo u privatnom zdravstvenom osiguranju, te raznim vidovima osiguranja imovine. Osim zdravstvenog osiguranja, Dunav osiguranje a.d Banjaluka sa nekoliko svojih strateških partnera , kao što je m:tel i Banka Poštanska Štedionica, razvija jednostavne proizvode za koje mislimo da će donijeti malu revoluciju u prodaji proizvoda koje nudimo na tržištu, a koji će se moći kupiti online preko naše  web stranice.

Šta su trenutno najveći izazovi na tržištu BiH i kako ih prevazići?

I tržište BiH, kao i tržište Republike Srpske su se suočavali sa istim izazovima. Neki od osnovnih izazova prošle godine, a koji se nastavljaju i u ovoj su inflacija i posljedice inflacije, velika koncentracija tržišnih učesnika, koja rezultira i nelojalnom konkurencijom i preuzimanjem rizika ispod svake razumne cijene, te promjene u zakonodavstvu i regulatornom okviru koje će zahtijevati drugačiji pristup svakodnevnom poslovanju. Svakako će najveći izazovi u ovoj poslovnoj godini biti nastavak borbe na obuzdavanju nelojalne konkurencije na tržištu, implementacija novih zakonskih rješenja vezanih za Centralnu elektronsku evidenciju, poslovanje Zaštitnog fonda RS i društava za osiguranje u tom dijelu.

Očekujete li ukrupnjavanje tržišta? Je li previše kompanija na tržištu?

Odgovor na ovo pitanje sam već djelimično dao. Ovako jaka konkurencije neće moći još dugo da traje, a da neka od društava za osiguranje ne uđe u ozbiljne probleme u poslovanju. Posmatrajući tržišta zemalja u regionu, jasno je da je jedini zdrav put ukrupnjavanje i smanjenje broja tržišnih učesnika. Postoji i onaj nepoželjni način, a to je oduzimanje dozvola za rad društvima za osiguranje koja usljed jake konkurencije, ne budu više mogla ispunjavati osnovne uslove za rad, ali nadam se da do toga neće doći.

U kojim polisama osiguranja vidite najveći potencijal za rast?

Politika društva za osiguranje na čijem sam čelu nije trčanje za premijom autoodgovornosti. Najveći prostor za rast vidimo u privatnom zdravstvenom osiguranju, te raznim vidovima osiguranja imovine. Privatno zdravstveno osiguranje je tek u povoju na našem tržištu i na tom polju postoji ogroman potencijal. Dunav osiguranje je prepoznatljiv brend u osiguranju imovine i naši klijenti nam iz godine u godinu poklanjaju povjerenje. U ovoj vrsti osiguranja uvijek postoji prostor za još veći rast. Naravno preuzimanje rizika imovine zahtjeva i poseban nivo stručnosti naših preuzimača rizika i oprezno snimanje i analizu riziku, jer su u ovoj vrsti osiguranja štete rijeđe, ali kada se dese, često su to u pitanju veliki iznosi.

Očekuje li se dalje poskupljenje određenih vrsta polisa osiguranja?

Mogu reći ispred svih osiguravača da imamo negativan tehnički rezultat ili smo na samoj granici pozitivnog tehničkog rezultata u kasko osiguranju i kolektivnom osiguranju nezgode. Iako su kasko tarife društava za osiguranje u prethodnom periodu pretrpile izmjene i povećanje cijena premije, štete u ovoj vrsti osiguranja su i dalje brojne, a često su u pitanju i štete sa većim iznosima. Povećanje cijena radnog sata u servisima automobila i cijena rezervnih i zamjenskih dijelova je uticala na rast iznosa isplaćenih šteta i u kasko osiguranju. Današnje cijene premije i nerezonsko davanje većeg broja tarifom predviđenih popusta osiguraniku, bez obzira ima li opravdanog razloga za to i dalje tehnički rezultat kasko osiguranja drže na niskom nivou.

(A.E.)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu