Društvo

"BOLEST LIČI NA SUSRET SA SMRĆU" Banjalučki ljekar opisao traume mladih pacijenata zaraženih koronom

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, istakao je danas da je broj životno ugroženih zbog virusa korona u Srpskoj sve veći, te da je među njima sve više mladih.

"BOLEST LIČI NA SUSRET SA SMRĆU" Banjalučki ljekar opisao traume mladih pacijenata zaraženih koronom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dobro razmislite o svom životu i odgovornosti i sjetite se da je ovdje u UKC RS preminuo pacijent od 35 godina, koji nije imao drugih oboljenja. Ova bolest uništava, ne samo pluća, nego i bubrege. Dokazano je da nošenje maske u zatvorenom prostoru i na mjestima gdje ima mnogo ljudi, dovoljno da spasimo i sebe i mnoge druge – poručio je on.

Kovačević je dodao da svi koji liječe najteže bolesnike imaju svoje granice, a i da liječenje teško oboljelih od kovida košta od 3.000 do 7.000 maraka.

Pročitajte još

On je istakao da od početka epidemije zdravstveni radnici koji liječe ove ljude nisu imali dana godišnjeg odmora, rade i subotom i nedjeljom, iscrpljeni su.

– Bolest počinje zastrašujuće, temperaturom od 40 stepeni, ne može se skinuti, stradaju pluća, bolesnik se bori za dah, tok ove bolesti najviše liči na neposredni susret sa smrću – rekao je Kovačević.

Na pitanje o liječenju krvnom plazmom, doktor Kovačević je rekao da nijedna studija koja ispituje liječenje ovom metodom nije završena, tako da se ne može sa sigurnošću znati da li je ono efikasno.

– Stravični bolovi, raspadanje organizma, stravična je slika toka ove bolesti – rekao je doktor Kovačević.

Prihvati notifikacije