Regioni

BOLJI DANI ZA ZDRAVSTVO U POTKOZARJU Rekonstrukcija bolnica u Gradiški i Mlječanici

Skorašnja rekonstrukcija Bolnice u Gradiški koštaće ukupno 2,5 miliona KM a izvjesno je stvaranje boljih uslova u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica”, gdje je obnovljen gotovo cijeli kompleks. To je prilikom nedavnih posjeta gradiškim i dubičkim zdravstvenim ustanovama uključujući i lokalne uprave konstatovao Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS naglasivši da će novac za unapređenje zdravrstvenih usluga u Potkozarju najvećim dijelom obezbijediti Vlada RS.

BOLJI DANI ZA ZDRAVSTVO U POTKOZARJU Rekonstrukcija bolnica u Gradiški i Mlječanici
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

-Ukupan projekat za obnovu Bolnice u Gradiški, čije usluge koriste pacijenti iz nekoliko opština biće realizovan u tri faze. Prva faza koja će početi ovog ljeta a košta 500.000 KM podrazumijeva proširenje kapaciteta operacionih sala i ojačavanje građevinskog dijela zgrade kazao je ministar Šeranić. On je precizirao da se druga faza odnosi na energetsku efikasnost a treća na modernizaciju.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Mirko Manojlović, direktor Bolnice podsjeća da je prema anketi Fonda zdravstvenog osiguranja RS provedenoj među pacijentima, Bolnica Gradiška visoko rangirana. – Beležimo povećanje broja pacijenata, konsultativno-specijalističkih pregleda, laboratorijskih usluga, a smanjenje broja bolničkih dana, što je dobar trend – naveo je Manojlović.

Bolnica Gradiška je usvojila  program razvoja laparoskopske i onkološke hirurgije. Deset ljekara gradiške bolnice je na specijalizaciji a veći broj na različitim vidovima edukacije, što je od ključnog značaja za projekte modernizacije i rekonstrukcije bolnice. Šeranić je takođe pohvalio odjeljenje palijativne njege koje ovdje ima sedmogodišnje iskustvo.  Resorni ministar smatra da gradiška bolnica i Dom zdravlja koji zajedno čine sektor primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, pružaju kvalitetne usluge koje će novim ulaganjima, smatra resorni ministar, biti znatno unapređene.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Tome bitno doprinosi opredijeljenost gradske uprave, da finansijski te na druge načine pomogne zdravstvenom sektoru u ovoj sredini, zaključio je ministar Šeranić nakon razgovora sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem.  -U nekoliko faza opremićemo stari dio bolnice gdje se nalaze operacione sale i sobe za pacijente koje su u veoma lošem stanju. Cilj je da ova ustanova bude reprezent na regionalnom nivou sa vrhunskim specijalističkim uslugama – istakao je Adžić.

On se takođe založio za nabavku novog sanitetskog vozila za Hitnu službu Doma zdravlja rekavši da će i gradska uprava u tome pomoći. Podsjećamo, u okviru Doma zdravlja Gradiška, na čijem području ima 56 mjesnih zajednica sa 56.000 stanovnika, djeluje 26 timova porodične medicine.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Vesna Gluvić Čelić i Alen Šeranić

Vesna Gluvić Čelić direktor Doma zdravlja Gradiška istakla je da se problemi u radu i poslovanju ove ustanove odnose na finansiranje, organizovanje hitne medicinske pomoći i dodjelu specijalizacija. Ona je rekla da će Dom zdravlja Gradiška, u dogovoru sa resornim ministarstvom i gradskom vlasti, pokušati da nabavi sanitetsko vozilo za potrebe Hitne službe, navodeći takođe da ovdje nedostaju pedijatri.

-Dom zdravlja Gradiška je od resornog ministarstva dobio saglasnost za specijalizaciju dva pedijatra. To će ublažiti problem ali se na to mora pričekati nekoliko godina zato što smo do sada bezuspješno raspisivali konkurse za pedijatre – rekla je Vesna Gluvić Čelić, tokom satsanka sa resornim ministrom.

Ministar pohvalio “Mlječanicu”

Tokom posjete Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici,  ministar Šeranić pohvalio je evidentan poslovni napredak ove ustanove. -Pomoći ćemo poslovodstvu Bolnice “Mlječanica” da obezbijedi maksimalno iskorištavanje prirodnih potencijala za termoterapiju, elektroterapiju, magnetoterapiju, ultrazvučnu i sonoterapiju. To će stvoriti uslove za povećanje broja pacijenata – rekao je Šeranić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Dragan Brdar

Dragan Brdar, direktor Bolnice “Mlječanica” smatra da ova zdravstvena ustanova obuhvata široko područje zdravstvenih usluga, od dijagnostike do rehabilitacije. – Smeštajni kapacitet bolnice je 147 kreveta. Osim odjeljenja za poluintenzivnu negu, u objektima koji su u potpunosti renovirani su dodatni kapaciteti u hotelskim sobama i apartmanima za smještaj pokretnih pacijenata – rekao je Brdar.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Posebnu cjelinu čini naselje od 15 bungalova. Brdar je naglasio da se ova bolnica posebno izdvaja po uspješnoj prevenciji i liječenju osteoporoze, ali da je dostupna i ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova, mekih tkiva i druge dijagnostičke procedure. Laboratorija koristi najsavremeniju opremu za hematološke i biohemijske analize. Podsećamo, u ovoj ustanovi su bitno poboljšali poslovne bilanse te, osim modernizacije bolnice, odredili dugoročne razvojne programe.