Društvo

Boravak u domu i do 1.400 KM: Nove cijene smještaja u Gerontološkim centrima u BiH

Kantonalna javna ustanova "Gerontološki centar" Sarajevo od ovog mjeseca primjenjuje nove cijene smještaja starih osoba u dom, a prema zaključku koji je donijela Vlada Kantona Sarajevo.

Boravak u domu i do 1.400 KM: Nove cijene smještaja u Gerontološkim centrima u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vlada Kantona Sarajevo je na 13. sjednici koja je održana 15. juna 2023. godine donijela zaključak kojim su povećanje cijene usluga u Kantonalnoj javnoj ustanovi “Gerontološki centar”.

Na osnovu zaključka koji je Vlada KS proslijedila Gerontološkom centru, sve usluge koje pruža centar su od prvog jula skuplje.

– Izmjena cijena smještaja i usluga za korisnike centra primjenjivati će se od 01.07.2023. godine: jednokrevetna soba 1000 KM; višekrevetna soba (pokretni korisnici) 700 KM; višekrevetna soba (nepokretni korisnici) 850 KM – navedeno je u obavještenju KJU Gerontološki centar koje je potpisao njen direktor Mirza Musa.

Pročitajte još

Za realizaciju ovog Zaključka zadužuju se Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Ministarstvo finansija KS, KJU “Gerontološki centar” i JU “Kantonalni centar za socijalni rad” – svako u okviru svoje nadležnosti.

Poskupljenja kojima prethodi inflacija i poremećaj na svjetskom tržištu očito nije zaobišao ni dom za starije osobe.

Međutim, osim divljanja cijena namirnica, usluge širom svijeta – ne samo u BiH – su takođe poskupile te se tako ovaj i ne tako zahvalan trend morao oslikati i na “Gerontološki centar” u Sarajevu.

Poskupljenje usluga u gerontološkom centru dolazi nakon što je ranije tokom ove godine i u Republici Srpskoj poskupio boravak u većini ustanova za smještaj starijih osoba.

Na mjesečnom nivou oni koji borave u domovima za stare u Republici Srpskoj moraće da plate od 750 do 1.400 KM, zavisno od vrste usluga i potreba korisnika.

Inače, U Republici Srpskoj registrovane su 54 privatne ustanove ovog tipa i tri doma za stara i nepokretne osobe u Banjaluci, Prijedoru i Istočnom Sarajevu, čiji je osnivač Vlada Republike Srpske.

Dakle, možemo vidjeti da su ipak cijene u sarajevskom “Gerontološkom centru” jefitnije i pristupačnije nego što je to slučaj u domovima za starije osobe u ostalim dijelovima države, prenosi Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu