Društvo

BORBA PROTIV IZGRADNJE HIDROELEKTRANA Mještani Kruščice protestovali u Travniku: “Samo još vjerujemo u pravosuđe!”

Nekoliko desetina mještana Kruščice danas je protestvovalo u centru Travnika gdje su ponovo skrenuli pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavanju s gradnjom mini hidroelektrana na toku rijeke Kruščice.

BORBA PROTIV IZGRADNJE HIDROELEKTRANA Mještani Kruščice protestovali u Travniku: “Samo još vjerujemo u pravosuđe!”
FOTO: KLIX.BA

U organizaciji Udruženja Bistro Kruščica danas su mještani Kruščice u centru Travnika održali mirni protest kojim su ponovo ukazali na nestanak rijeke Krušćice i svih prirodnih bogatstava kao i vode za piće za građane Zenice, ako se na ovom lokalitetu izgrade mini hidroelektrane protiv kojih se bore više od godinu dana, piše Klix.ba.

Pretrpjele su udaranja, privođenja, krivične prijave, ali hrabre žene Kruščice ne odustaju od borbe za rijeku. Maida Bilal, koordinatorica Udruženja Bistro Kruščica, je kazala kako je rijeka decenijama unazad pitka voda za Zenicu, a da je sjećom šume nivo rijeke opao do minimalne mjere što je već u sušnim periodima veliki problem.

Za nas, mještane, koji smo živjeli u tim okolnostima kao turističko mjesto obasjani mirom, prirodom i rijekom, želimo nastaviti živjeti sa svim tim prirodnim resursima. Želimo umjesto investicije u mini hidroelektrane novac uložiti u turizam koji će zapošljavati više ljudi i donositi dobrobit široj društvenoj zajednici, a ne u hidroelektrane koje će uništiti sve – kazala je Bilal.

Tahira Tibold koja se od početka bori za rijeku Kruščicu danas je prisustvovala mirnim protestima u Travniku gdje je kazala da je istakla koncesija za mini hidroelektranu, ali da će konačni sud donijeti vlast.

– Na ročištu je svako izlagao svoje. Niko neće odustati, a kako će sud presuditi, vidjećemo. Prije dva dana smo imali ročište za poništenje svih rješenja koja su izdata poslije pravosudne presude za okoliš. Oni mogu poništiti rješenja jer ako je ekološka dozvola pala, kako su mogli dobiti urbanističku i građevinsku?” – pita se Tibold koja još uvijek kao i svi mještani samo vjeruje pravosuđu.

Podršku okupljenima u Travniku dali su članovi Centra za životnu sredinu i Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, a drugo ročište će biti održano 23. novembra kada će ponovo predmet rasprave biti borba žena za rijeku Kruščice.

Zbog nedobivanja dozvole od MUP SBK protest je održan u centru Travnika, a ne na prvobitnoj lokaciji ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.