Društvo

BORBA PROTIV KORONA VIRUSA Krizni štab FBiH donio novu odluku o mjerama i preporukama

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je novu naredbu koja će se primjenjivati od 11. jula. i nove preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravlja na dalje postupanje.

BORBA PROTIV KORONA VIRUSA Krizni štab FBiH donio novu odluku o mjerama i preporukama
Foto Shutterstock

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. maja 2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom korona virusa prestalo sa 31.5., Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obavezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstava zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu te pravne i fizičke osobe.

Naredbom je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od minimalno metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Građanima na području Federacije BiH između ostalog se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije, koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja s ciljem smanjivanja rizika od COVID-19, kao i zaštite osobnog zdravlja. Osobama starije životne dobi, naročito onima s hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu, piše Klix.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravlja.

U uslovima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprečavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih.