Svijet

Zelena faza već POČETKOM JUNA: Slovenija se ubrzano opušta, mjere sve blaže

Slovenija se ubrzano vraća u "normalu" nakon dugotrajne teške borbe s pandemijom korona virusa, potvrđuju podaci o zarazi objavljeni u srijedu, po kojima je zabilježen pad broja zaraza od 22 posto u odnosu na sedmicu ranije, pa bi normalizacija stanja mogla uslijediti prije nego se očekivalo.

Zelena faza već POČETKOM JUNA: Slovenija se ubrzano opušta, mjere sve blaže
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Pročitajte još

Institut  “Jožef Štefan”, koji za vladu radi projekcije razvoja epidemije, objavio je u srijedu  da se reprodukcijski broj širenja virusa (R) spustio na 0,83. To znači da bi, uz nastavak pozitivnog trenda Slovenija u “zelenu” fazu mogla ući već početkom juna, nova je procjena nuačnika koji su još početkom ove sedmice to najavljivali za drugu polovinu juna.

Ulazak u zelenu fazu znači da se broj dnevnih zaraza smanjio na manje od 300 te donosi skoro potpunu normalizaciju života i privrednih aktivnosti, posebno turizma, jer se  tada ukidaju sve protivepidemijske mjere osim osnovnih higijenskih preporuka, a ne bi smjeli raditi jedino diskoteke i noćni barovi.

Slovenija je početkom sedmice ušla u tzv. žutu fazu, jer se broj oboljelih od Covida-19 spustio na manje od 500, a prosječan broj dnevnih zaraza na manje od 600, a svi epidemiološki podaci već se nekoliko dana popravljaju, piše Avaz.

Vlada je objavila da je u zadnja 24 sata, s 4698 PCR testova, utvrđeno 726 zaraza, 15,5 posto od ukupnog broja testiranih. Aktivnih slučajeva trenutno je u Sloveniji 8.958.

Hospitalizirana su trenutno 463 pacijenta, od čega 128 na intenzivnim odjelima i taj broj već nekoliko dana pada. Prosječan broj zaraza u jednom danu za zadnjih sedam dana iznosi 524, a stalno se smanjuje i broj novih smrtnih slučajeva zbog Covida-19, pa je u zadnja 24 sata bilo dvoje preminulih, prenosi Hina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije