Društvo

BORBA SA KORONA VIRUSOM U SRPSKOJ Šeranić: Okončanje krize zavisi od građana

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je počeo aktivni epidemiološki nadzor i izolacija zaraženih pacijenata, ali da okončanje krize i širenja virusa zavisi od građana.

BORBA SA KORONA VIRUSOM U SRPSKOJ Šeranić: Okončanje krize zavisi od građana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je pozvao građane da poštuju donesene mjere i na taj način zaštite sebe i zajednicu u kojoj borave.

Od pojave virusa u Republici Srpskoj prošlo je 25 dana. Za razliku od prvih dana pojave virusa i pasivnog odnosa, odnedavno se primjenjuje aktivni epidemiološki nadzor. Epidemiolozi i zdravstveni radnici uzimaju uzorke na terenu, a s tim u vezi veći je procenat pozitivnih na virus – rekao je Šeranić za Radio Republike Srpske.

On je pojasnio da se upravo takve osobe izoluju iz zajednice i smještaju u karantin.

– Tako da je dobro kada otkrijemo da je neko pozitivan, da bi kroz zdravstveni nadzor pomogli tom licu, ali i zajednici. Znamo da će ta osoba biti adekvatno zbrinuta, praćena i da neće biti dalji prenosnik širenja virusa korona – dodao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, s ciljem zaštite građana uspostavljen je i karantin na granici.

– Građani koji se vraćaju kući iz drugih zemalja upućuju se u karantine u lokalnim zajednicama iz kojeg izlaze nakon 14 dana, ako rezultati na virus budu negativni – pojasnio je Šeranić.

On je napomenuo da naredne tri sedmice mogu biti ključne, ali i da je teško praviti procjene.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ako uspijemo da u narednom periodu pod kontrolu, odnosno nadzor, stavimo lica koja su pozitivna na virus korona imaćemo 14 dana period inkubacije, pa s tim u vezi i tri sedmice za izolaciju virusa. Naravno, to se može mijenjati već u narednoj sedmici, zavisno od okolnosti u Republici Srpskoj – pojasnio je ministar.

Šeranić ističe da niko nije bio spreman za širenje virusa koji je u karantin stavio četvrtinu svjetske populacije.

On smatra da je zdravstveni sistem uspješno odgovorio izazovu, dodajući da se radi na reorganizaciji rada bolnica i domova zdravlja da bi se zaštitili zdravstveni radnici, ali i pacijenti.

Šeranić je naglasio da Srpska raspolaže medicinskom opremom i testovima, ali je podsjetio na problem nabavke u svijetu.

Pročitajte još

– Ukoliko epidemija bude trajala duže, naravno da će nam trebati dodatna sredstva. Moram reći da u Vladi Republike Srpske i u Republičkom štabu za vanredne situacije radi tim koji traži na tržištu dostupne resurse. Moraju se naći i kompatibilni testovi. Ima puno testova na tržištu, ali nisu kompatibilni sa aparatima koje imamo – pojasnio je Šeranić.

On je poručio da je važno da se građani i dalje pridržavaju preporuka, da izlaze iz kuće samo kada je neophodno, drže fizičku distancu i budu odgovorni prema zajednici.

– Mislim da su i građani prihvatili ovakav način djelovanja. Kao što oni daju podršku nama, dajem i ja podršku građanima. Dajte da budemo strpljivi i da kroz razumijevanje izdržimo zajedno. Vjerujem da nije lako biti 14 dana u izolaciji i treba da pomognemo jedni drugima da bi što lakše prebrodili krizu sa što manje posljedica – naglasio je Šeranić.

On je istakao da je potreba za uvođenjem vanrednog stanja opravdana, jer bi se odluke donosile brže i bile bi efikasnije, pa s tim u vezi i odgovorilo bi se na potrebe građana.

Šeranić je rekao da ne postoji razlog za blokadu opština, te demantovao ranije objave u pojedinim medijima i na društvenim mrežama da se sprema takav scenario.