Društvo

Borba se nastavlja: Hrvatska planira da radioaktivni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, napravili su novi korak

Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske objavilo je zahtjev za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor, te da su o ovom obaviještena nadležna tijela u BiH.

Borba se nastavlja: Hrvatska planira da radioaktivni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, napravili su novi korak
FOTO: NOVA TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Na stranici Ministarstva objavljen je i zahtjev za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaja na okolinu.

U svrhu informisanja zainteresovane javnosti informacija je objavljena i na oglasnim tablama Sisačko-moslavačke županije, te opštine Dvor, navedeno je na sajtu Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”.

– Zainteresovana javnost može u roku od 30 dana Ministarstvu dostaviti mišljenje o sadržaju studije o uticaju na okolinu, prije njene izrade. Mišljenja se dostavljaju Ministarstvu privrede i održivog razvoja – Uprava za procjenu uticaja na okolinu i održivo upravljanje otpadom – navodi se u objašnjenju.

Prije izdavanja uputstva o sadržaju studije, nadležno tijelo razmotriće prispjela mišljenja javnosti i ostalih nadležnih tijela.

Pročitajte još

– Istovremeno u nadležna tijela BiH poslata je informacija o pokretanju postupka za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada – navode u objašnjenju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je nedavno da će se razmišljati o pravnoj zaštiti BiH u slučaju Trgovske gore jer je vidljivo da Hrvatska vodi određene procese koji mogu donijeti probleme BiH.

Košarac je naglasio da je na sjednici Savjeta ministara u četvrtak, 23. februara, jednoglasno usvojen izvještaj o radu koordinacionog, ekspertskom i pravnog tima za Trgovsku goru, te za ovu sedmicu najavio sastanak ekspertskog tima u Banjaluci.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, kao i oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una” i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije