Društvo

BORBA ZA JEDNAKA PRAVA Doktori u Federaciji BiH najavili štrajk

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH upozorio je Vladu Federacije BiH da ukoliko do 17. oktobra ne dobije odgovor na zahtjeve upućene prije više od 40 dana, doktori širom Federacije će stupiti u štrajk.

doktori medicina UKC
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Iz Saveza su poručili da su prije četiri mjeseca Vladi FBiH predali inicijativu za ujednačavanje prava doktora.

– Do danas smo sa premijerom Vlade Federacije BiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Nediljkom Rimcem imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i s problemom odlaska doktora iz malih kantona – naveli su iz Saveza.

Prošlo je više od 40 dana od tada, a još nisu dobili odgovor da li je Vlada Federacije BiH spremna riješiti pitanje zdravstva ili će dopustiti da građane pojedinih kantona nema ko liječiti.

Pročitajte još

Naglasili su da županija Posavska danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Kanton 10 ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni sa drugim granama medicine.

– Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24 časa dnevno, a nažalost ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50 odsto veću platu nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo doktorima da ostanu u malim sredinama? – upitali su, piše Klix.

Iz Saveza su upozorili da ukoliko do 17. oktobra ne dobiju od Vlade Federacije BiH odgovor na inicijativu SSSDMIS Federacije BiH će donijeti odluku o datumu štrajka upozorenja, a na Vladi je da napravi korak, odnosno da to zaustavi i pokaže da su oni Vlada koja brine jednako i o stanovništvu u malim kantonima kao i u velikim kantonima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije