Svijet

BORBA ZA MEDIJE Foksu "čist put" za kupovinu Skaja, Komkast povisio ponudu

Britansko Ministarstvo za kulturu je “očistilo put” ponudi američkog “21st Senčeri Foksa” za kupovinu tv Skaja, dok je američka kablovska televizija Komkast, Foksov rival u trci za preuzimanje unosne britanske satelitske tv mreže, danas podigla svoju ponudu na 26 milijardi funti (34 milijarde dolara).

BORBA ZA MEDIJE Foksu "čist put" za kupovinu Skaja, Komkast povisio ponudu
FOTO: V. LALIĆ/RAS SRBIJA

Kako javlja agencija AP, britanski sekretar za kulturu Džeremi Rajt je dao “zeleno svojetlo” Foksu, nakon što je ta američka medijska kuća, u vlasništvu Ruperta Mardoka, obećala da će obezbjediti nezavisnost redakcije Skaj Njuz.

Britanska vlada se bavila ovim predmetom zbog strahovanja da bi ovo preuzimanje dalo Mardoku preveliku moć na medijskom tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

Odluka Džeremija Rajta, kako ocjenjuje AP, otklanja konačno regulatorne prepreke Foksovoj ponudi za kupovinu 61 odsto akcija Skaja, koje za sada ne poseduje.

Rajt je izjavio da je “sada stvar na akcionarima Skaja da odluče da li da prihvate ponudu Senčeri Foksa”.

Bitka za britansku tv mrežu, koja posluje na principu pretplate, ove nedjelje je eskalirala jer se američki rivali, Komkast i Foks, utrkuju s povećanjem svojih ponuda za Skaj u nastojanju da prošire svoje medijske imperije.

Naime, Komkast je danas “zasladio” svoju ponudu za preuzimanje Skaja, nudeći 26 milijardi funti (34 milijarde dolara), a taj iznos nadilazi Foksovu ponudu koja je koliko juče povećana na 24,5 milijardi funti (32,5 milijardi dolara).

Prethodna Komkastova ponuda je bila “teška” 22 milijarde funti, navodi AP..