Politika

BORELJ UPUTIO PISMO DODIKU “Rasporedite migrante po cijeloj državi”

Šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borelj uputio je pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku gdje od njega ponovo zahtjeva ravnopravnu raspodjelu migranata u BiH.

BORELJ UPUTIO PISMO DODIKU “Rasporedite migrante po cijeloj državi”
FOTO: JOHANNA GERON/EPA

Borelj je naglasio potrebu za prevencijom humanitarne krize i angažovanje Oružanih snaga BiH.

– Nerad državnih vlasti i nedostatak koordinacije omogućili su eskalaciju humanitarne krize u Unsko-sanskom kantonu tokom Nove godine. Ljudi su na zimi ostali bez skloništa, rizikujući da umru na snijegu. To je neprihvatljivo i donijelo je ozbiljnu štetu po reputaciju BiH, kako u EU tako i na široj međunarodnoj sceni – navodi se u pismu.

Borelj poručuje Dodiku, kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH, da država mora biti u stanju preuzeti odgovornost za situaciju i provoditi svoje odluke, te pružiti potrebnu podršku da kamp Lipa postane zimski prihvatni centar, jer je to bilo preferirano rješenje za BiH, i da privremeno otvori prihvatni centar Bira u Bihaću, koji je u potpunosti opremljen za zimske uslove i finansiran iz EU.

FOTO: FEHIM DEMIR/EPA
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

– Iako su poduzeti neki pozitivni koraci u vezi s privremenim lokalitetom na Lipi, postoji potreba da Oružane snage BiH nastave s takvim naporima. Kao što smo razgovarali, iskreno se nadam da će Predsjedništvo BiH ovlastiti Oružane snage BiH za daljnju pomoć u poboljšanju životnih uslova na privremenom lokalitetu Lipa, poput uspostave dodatnih šatora i grijalica i pravljenja puta do centra. Ljubazno molim da ovaj zahtjev uzmete u obzir sa oznakom hitno – naveo je Borelj.

On napominje da istovremeno treba nastaviti raditi na uspostavljanju odgovarajućeg sistema upravljanja migracijama i azila širom zemlje, tako da se odgovornost pošteno podijele na širom države i da lokalne zajednice mogu održavati socijalnu koheziju.

– Nije prihvatljivo da samo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo budu prihvatni centri – kaže Borelj.

Visoki evropski zvaničnik je dodao da će EU nastaviti pružati podršku te podsjetio da je od 2018. EU dala 89 miliona eura pomoći BiH za upravljanje migracijama, te doprinijela značajnim iznosima pristupnim fondovima i drugim oblicima finansijske pomoći. 

– Takođe je spreman novi paket za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije Covid-19 i za saniranje posljedica na ekonomiju i društvo. Stoga očekujem da Predsjedništvo BiH preuzme svoje odgovornosti. Takođe računam na vaš angažman, kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u odlučnom napredovanju na putu integracija BiH u EU sa ciljem ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – navodi Borelj u pismu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, piše Avaz.