Politika

Borenović o skrnavljenju spomenika u Sanskom Mostu "Vandalski napadi na pravoslavne svetinje su uobičajena pojava u FBiH"

Vandalski napadi na pravoslavne svetinje i groblja u FBiH su, nažalost, postali uobičajena pojava, pa tako danas svjedočimo i uništavanju nadgrobnih spomenika sa krstom u Sanskom Mostu, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Branislav Borenović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Takođe, kako je podsjetio, nedavno je obnovljena ranije uništena spomen ploča srpskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata u mjestu Vrhpolje, takođe, opština Sanski Most. Nažalost, zbog neodgovornih i ostrašćenih pojedinaca trpi srpski narod, ali i svi drugi koji imaju volju i želju da u tom kraju žive u miru, istakao je Borenović.

Lider PDP podsjeća i na druge napade na pravoslavne objekte u FBiH, kao i na precrtavanje saobraćajnih znakova sa ćiriličnim natpisima, čime se bavio u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ali do sada resorno ministarstvo nije isporučilo nikakve rezultate u sprečavanju takvih pojava.

Pročitajte još

– Sjetićemo se i učestalih napada na Sabornu crkvu u Mostaru, kao i mnoga druga vandalska djela usmjerena protiv našeg naroda i vjere u FBiH. S druge strane, takva djela u Republici Srpskoj su na nivou statističke greške i ponosan sam što pokazujemo veliki nivo nacionalne i vjerske tolerancije. Uz osudu vandalskog čina počinjenog u Sanskom Mostu, izražavam podršku našem narodu koji živi u tom kraju, te pozivam nadležne da ozbiljno pristupe otkrivanju počinilaca ovog razbojničkog djela, ali i da se uhvate u koštac sa problemom učestalih napada na pravoslavne vjerske objekte u FBiH – rekao je Borenović, te najavio da će u okviru svojih nadležnosti na nivou zajedničkih institucija BiH pokrenuti pitanje zaštite vjerskih objekata.

U selu Lipnik u Sanskom Mostu vandali su oskrnavili spomen-obilježje u obliku krsta, koje datira iz turskog perioda i o svemu je obaviještena policija, rekao je danas paroh lipnički Zoran Travar.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije