Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BORI SE ZA PRAVA NOVINARA Amal Kluni imenovana za specijalnog izaslanika za slobodu medija

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Advokat za ljudska prava Amal Kluni imenovana je za specijalnu izaslanicu britanske vlade za pitanja slobode medija, saopštilo je danas britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

– Kluni i ministar spoljnih poslova Džeremi Hant će raditi na suprotstavljanju drakonskim zakonima koji sprečavaju novinare da obavljaju svoj posao – saopšteno je iz ministarstva.

Hant je rekao da je nasilje prema novinarima dostiglo “uznemirujući nivo na globalnom nivou”, prenio je “BBC”.

Kluni, koja neće biti plaćena za ovu funkciju, izjavila je da je počastvovana ovom dužnošću.

– Braneći novinare, imala sam uvid iz prve ruke u načine na koje su novinari ugroženi i zatvarani u pokušaju da se njihov glas utiša i spriječe slobodni mediji – navela je Kluni, koja je prošle godine bila u pravnom timu odbrane dvojice novinara agencije Rojters zatočenih u Mjanmaru.

Advokatica britansko-libanskog porijekla je poznata po odbranama brojnih aktivista i boraca za ljudska prava. Tokom 2015. bila je u pravnom timu koji je radio na oslobađanju dvojice novinara televizije Al Džazira uhapšenih u Egiptu. Nedavno je zastupala Nadiju Murad, dobitnicu Nobelove nagrade za mir, koju je zarobila i mučila Islamska država. Amal Kluni je udata za poznatog američkog glumca Džordža Klunija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO