Banjaluka

"DIREKTNA SABOTAŽA" Stanivuković o potezu Poreske uprave prema "Akvani" (FOTO)

Sudbina preduzeća Akvana je u tri ruke – jedna je gradska, koja je prijateljska, druga je od dobavljača, za koju smo postigli dogovor da bude prijateljska, a treća je od Poreske uprave, koja je prekršila dogovor i odlučila da blokira ovo preduzeće, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

"DIREKTNA SABOTAŽA" Stanivuković o potezu Poreske uprave prema "Akvani" (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon posljednjih dešavanja vezanih za problem Akvane, on je istakao da je ovakav čin Poreske uprave direktna sabotaža da se sačuvaju radna mjesta građana Banjaluke.

– Postoje nekoliko važnih činjenica u vezi ove cijele situacije. Prva je ta da se neko sveti preko leđa naših građana, naših zaposlenika i njihovih porodica. Grad je iz svojih sredstava, s velikom poteškoćom, isplatio plate radnicima ovog preduzeća za decembar, kako bi mogli dočekati lijepo ove praznike. Činjenica je da oni nisu dobili platu za posljednja tri mjeseca, te im nedostaju još dvije plate koje i potražuju. Takođe je važno napomenuti da njihove plate nikad nisu isplaćivane u cjelini. Ipak, najveća istina je to da 22 mjeseca nisu plaćeni porezi i doprinosi i to je Poreska uprava tretirala na svoje načine – kaže Stanivuković.

Takođe, on je rekao da je jasno da je ovdje riječ o političkom činu, te da ne vidi ni naznake dobre namjere.

Pročitajte još

– Dan nakon imenovanja novog direktora koji je imenovan 29. decembra, dobili smo izvršenje o prinudnoj naplati i nalog da se to učini. Žalba koja se uputi ne odlaže izvršenje takve namjere. Takav potez je učinio da smo danas imali 5-6 preduzetnika prema kojima Akvana ima obaveze, hoće i oni svoje pare. Neki hoće tri miliona ili ako im se ne može obezbijediti novac, hoće da se upišu na zemljište Akvane. Dakle, sistemskim uništavanjem ovog preduzeća, odgovorno tvrdim, krila se namjera uzimanja našeg gradskog zemljišta i to je proces koji traje dvije decenije. Spreman sam se boriti, ali na našim leđima je 15 miliona duga, za koji nismo mi odgovorni. Poreska jedan dan traži za 3 mjeseca porez za doprinose, Grad uplati 40.000, prođe nekoliko dana, opet traže novac, 62.000 KM i to tako ide u nedogled – kaže on.