Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Boris Jerinić za SRPSKAINFO: Nema korišćenja OSIROMAŠENOG URANIJUMA u vojnim vježbama u BiH

Politika
Autor:

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Boris Jerinić

Predsjedništvo BiH još nije donijelo odluku o održavanju vojnih vježbi u BiH za iduću godinu, pa tako i na Manjači. Ono bi o tome trebalo da odlučuje tek u septembru – izjavio je za Srpskainfo zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić.

Povodom informacija da su pripreme za vojnu vježbu na Manjači već počele, Jerinić tvrdi da su to spekulacije.

On ujedno odbacuje tvrdnje da će se u eventualnim vojnim vježbama na teritoriji BiH koristiti municija sa osiromašenim uranijumom.

-Prema dosadašnjim pregovorima i dogovorima, izvjesno je da bi se vojna vježba sa upotrebom municije mogla održati u Tuzli i na poligonu u Glamoču, a da na Manjači bude samo ljudstvo i helikopteri, tako da gađanja na Manjači neće ni biti. Ono što je sigurno jeste da se nigdje u BiH neće koristiti bojeva municija, odnosno sa osiromašenim uranijumom, jer niko nije toliko neodgovoran i neozbiljan da bi tako nešto dozvolio. U svim dogovorima i pregovorima ta municija se nije spominjala, već manevarska. Ali, ponavljam, više nije u opticaju poligon Manjača, a da li će vježbe uopšte biti, o tome će Predsjedništvo odlučiti tek u septembru – istakao je Jerinić.

Istovremeno, poslanik SNSD u parlamentu BiH Dušanka Majkić tvrdi da su pripreme za vojnu vježbu na Manjači već počele.

-Prva faza je krenula u martu ove godine i traje do kraja godine. Radi se o obuci oficira Oružanih snaga BiH, a druga faza počinje u martu 2019. godine – rekla je Majkićeva za RTRS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO