Politika

“Bošnjaci će sahraniti BiH” Dodik o Konakovićevom pismu Varheljiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković može da govori u svoje i u ime svoje partije, dijelom i svog naroda, ali ne i u ime BiH, te ocijenio da će Bošnjaci time sigurno sahraniti BiH.

milorad dodik na mitingu srpska te zove
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je naveo da je Konaković pričom da će nešto prekinuti “pobrkao ločiće”, te dodao da se to njega ne tiče i da se lažno predstavlja.

Ako žele da ovdje nešto funkcioniše onda to moraju da vrate na odlučivanje u organe na nivou BiH – rekao je Dodik novinarima u Doboju, prenosi Srna.

Pročitajte još

On smatra da je Bošnjacima bila nepotrebna rezolucija o Srebrenici, nanošenje etikete cijelom srpskom narodu, navodeći da je u pitanju priča pisana od nekih drugih, kao što je Njemačka koja je počinila niz genocida.

– Sjetila se da svjetski dan za obilježavanje genocida bude 11. juli iz čisto podmuklih razloga jer onda ne možete da donesete neki drugi datum da se obilježava na svjetskom niovu – rekao je Dodik.

Ako misle da će neko zaboraviti, Dodik je istakao da se to neće desiti, da Srbi potenciraju činjenicu da je urađeno mimo organa BiH, da je Zlatko Lagumdžija počinio krivično djelo, a da to čine i svi oni koji ga podržavaju.

– Oni misle da je dovoljno da imaju iza sebe Njemačku, Ameriku i da mogu da rade šta hoće, vidjećete da to nije dobro – naglasio je Dodik.

On je ukazao da Mađarska ovu rezoluciju doživljava kao razlog da bi moglo doći do unutrašnjih tenzija, što smatra da je istina.

Mislim da će ovo usložniti situaciju u BiH, učiniti je gotovo politički nemogućom za funkcionisanje – rekao je Dodik.

Dodao je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović iznosi laži na račun Republike Srpske i da se sa njim ne može otvoriti nikakav dijalog, ocijenivši da je situacija u BiH katastrofalna.

On je napomenuo da nisu tačne tvrdnje Bećirovića da govori u ime BiH već da je iza svega toga laž, kao što je laž i sve što kaže.

– On je tip koji u sebi ima dosta patološkog, ne možete da otvorite nikakav dijalog, ne možete ništa da učinite. On ima neku svoju priču, svoju istinu. Ne treba zaboraviti da je pisao da su Srbi izvršili nekoliko genocida još i prije 100 godina nad Bošnjacima, što nikakva nauka ne može da verifikuje kao naučno dokazane činjenice – rekao je Dodik.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković uputio je u otvorenom pismu evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varheljiju kritike navodeći da je “očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav” po pitanju rezolucije o Srebrenici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu