Politika

“Bošnjaci iskorišteni za tuđe igre” Stevandić ocijenio da je danas u UN “potonuo Titanik”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je rezolucija o Srebrenici napravljena ucjenjivanjem i potkupljivanjem određenog broja zemalja i da je time obesmišljena.

“Bošnjaci iskorišteni za tuđe igre” Stevandić ocijenio da je danas u UN “potonuo Titanik”
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Stevandić je istakao da je potonuo “Titanik” u UN, te da mu je neshvatljivo da u Sarajevu slave glasanje manjine o rezoluciji u Generalnoj skupštini UN.

On je rekao da su Bošnjaci iskorišteni za tuđe geopolitičke igre i da Njemačka ovim pokriva Drugi svjetski rat, koncentracione logore, 23 miliona Rusa, 1,5 miliona Srba i 50 miliona ubijenih ljudi.

Stevandić je ukazao da Bošnjaci misle da će ovim biti nagrađeni, ali neće, stvorili su nestabilan ambijent jer žive sa Srbima sa kojima treba da dijele budućnost.

Srbi nikada nisu bili jači. Ovo je ujedinjenje onih koji imaju autoritet i institucionalnu i podršku svog naroda. Na svjetskoj sceni smo udarili pečat novom svjetskom poretku – rekao je Stevandić za RTRS.

Pročitajte još

On je naveo da su predstavnici Republike Srpske imali ozbiljnu i koordinisanu saradnju sa predstavnicima Srbije u pripremi akcije na ovu rezoluciju, bez obzira što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodio ovu akciju i dao najveći doprinos, ističući da se pokazalo šta znači kada je srpski narod zajedno i kada ga sinergija nosi.

Mi sada imamo teško vrijeme, jako smo pametni i razložni i nećemo dozvoliti da nas isprovociraju, ali ćemo pokazati da ćemo koristiti sve benefite i prava koji svaki narod koji ima državu, vlast, teritoriju i svoje institucije da ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, a ne da mu odlučuju drugi – rekao je Stevandić.

On je istakao da je neprihvatljivo da je predlagač ove rezolucije NJemačka, koja je u Drugom svjetskom ratu napravila koncentracione logore, gasne komore, krematorijume za žive ljude, sponzorisala nacističke režime poput ustaškog koji su ubijali cijele narode i napravili koncentracioni logor za djecu.

Njemački predstavnik je javno lažući u uvodnoj riječi na Generalnoj skupštini UN rekao da je u rezoluciji iskazano poštovanje prema svim žrtvama u BiH – zaključio je Stevandić.

Za usvajanje antisrpske rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN glasale su 84 države, 87 je bilo protiv i uzdržano, a 22 nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu