Sudbine

BOŽIĆNO ČUDO Par prošao kroz osam pobačaja tokom 13 godina pokušaja da postanu roditelji, a onda se rodio Oliver

Karisa Moris (33) i njen muž Dejv (32) iz zapadne Australije 17. decembra su postali roditelji, a njihov srceparajuć put do upoznavanja malog Olivera trajao je punih 13 godina.

BOŽIĆNO ČUDO Par prošao kroz osam pobačaja tokom 13 godina pokušaja da postanu roditelji, a onda se rodio Oliver
FOTO: APTACLUB IRELAND/ YOUTUBE/ SCREENSHOUT

Poslije osam spontanih pobačaja, uključujući i donošenje mrtvorođene djece na svijet, Karisa je uspjela da zatrudni u aprilu ove godine, zahvaljujući posebnoj vrsti vještačke oplodnje, piše “Dejli mejl”.

– Godinama smo pokušavali da dobijemo bebu prirodnim putem. Uspjela sam da zatrudnim više puta, ali sam pobacivala i nikada nisam bila trudna duže od šest nedjelja. Uradili smo testove i oni su pokazali da je jedan od mojih jajovoda blokiran i da se tečnost vraća u matericu, što je bilo pogubno. Uklonili su to, a onda smo saznali da i moj muž treba da se bori protiv neplodnosti – ispričala je Karisa.

Ona veruje da su Dejvovi problemi sa plodnošću bili povezani sa njegovim poslom, iako nije precizirala čime se bavio.

– Postojao je problem sa plodnošću i rekli su nam da je prouzrokovan njegovom profesijom, jer velike vrućine mogu negativno da djeluju na to. Niko nas nikada nije upozorio na to, niti nam rekao da je to tačan uzrok. Tad nam je savjetovano da uradimo vještačku oplodnju, gdje će ubaciti spermu direktno u embrion radi bolje šanse za začeće. Imali smo samo jedan embrion i poslije samo dvije nedjelje saznali da sam trudna!” – dodaje Moris.

Porodica će Božić ipak provesti u bolnici, jer je Oliver imao problema sa disanjem nakon rođenja.

– Poranio je tri nedjelje i rođen je plav, kiseonik mu je pao na 20 odsto za devet minuta i odmah je intubiran. Ljekari i sestre su ga tri sata stabilizovali. Potom su ga odvezli na drugo odjeljenje, a ja sam stigla samo da dodirnem njegovu bradu, prije nego što sam ga uzela u naručje poslije 30 sati. Bilo je magično! – prepričava Karisa.

Karisa i Dejv čekaju da svog dječaka odvedu kući, ali to će biti moguće tek kad bude dovoljno jak i stabilnog zdravlja, piše Blic.

– Trenutno se hrani kroz nazalnu sondu, a prethodno mu je stavljena gastrična sonda, jer su mislili da ima problem u stomaku i da mu je možda potrebna operacija. Srećom, sve je u redu. Provešćemo Božić na intenzivnoj njezi, a proslavićemo ga kada izađe iz bolnice i dati mu poklone. Pravo je čudo što smo uspjeli – zaključila je majka.

Prihvati notifikacije