Gradovi

Božović o sanaciji nakon poplava: U Istočnoj Ilidži šteta stanovnicima kojima je voda ušla u kuće oko 300.000 KM

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je da je šteta koju su stanovnici ove opštine pretrpjeli kada im je tokom nedavnih poplava voda ušla u kuće procijenjena na oko 300.000 KM.

Božović o sanaciji nakon poplava: U Istočnoj Ilidži šteta stanovnicima kojima je voda ušla u kuće oko 300.000 KM
FOTO: SRPSKAINFO

Kada je riječ o onome što je voda odnijela iz dvorišta kuća, pomoćnih objekata, to komisije veoma teško mogu da konstatuju precizno, s obzirom da imamo ljude kojima je voda odnijela drva spremna za zimu, dijelove zimnice, a nekima su uništene i građevinske mašine – rekao je Božović novinarima u Istočnoj Ilidži.

On je dodao da je šteta nakon poplava jako velika, a konačna procjena će se znati nakon što komisije završe posao.

– Dio površine zemljišta koje se nalazilo pod muljem poslije poplava je, prema procjenama komisija, oko 10 hektara. Između ostalog, najveću štetu je pretrpio kompleks “Privrednik” gdje su potopljeni nasjevi pšenice. Procjenjuje se da će izgubljena dobit kompleksa “Privrednik” u periodu koliko nije radio iznositi oko 25.000 KM – naveo je Božović.

On je istakao da je putna komunikacija u ulici Druge sarajevske brigade stavljena u funkciju na nivou makadama, kao i Ulica Miloša Crnjanskog koja se nalazi na dijelu mjesne zajednice Mladičko Polje.

Pročitajte još

– Uskoro očekujemo da će doći do presvlačenja ove putne komunikacije asfaltom, a Drugu sarajevsku ćemo raditi na proljeće. Ono što se nije moglo uraditi i što prevazilazi mogućnosti opštine, u vezi je sa izgradnjom mostova. Trenutno tražimo način kako ćemo na dijelu gdje je bio Cabin most postaviti pontonski most – istakao je Božović.

On je dodao da su se obratili Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara da im daju pontonski most, a da su ih iz Ministarstva uputili na Republičku upravu civilne zaštite, odnosno da ta inicijativa ide na takav način.

– Ukoliko dobijemo pozitivan odgovor, ovdje će se, radi bolje komunikacije stanovnika postaviti pontonski most, a na proljeće će se raditi novi. Ukoliko ne dobijemo pozitivan odgovor, onda ćemo naći način da iz sredstava opštine postavimo pješački most – istakao je Božović.

Kada je riječ o koritu rijeke Kasindolke, Božović je istakao da je u ovom momentu bezbjedno.

Govoreći o rijeci Željeznici, odnosno stopama mosta “Ratko Močević” i sanaciji gornjeg dijela korita, Božović je naveo da je održan sastanak sa predstavnicima preduzeća “Vode Republike Srpske”, te je definisano šta treba raditi kao korekciju projektnog zadatka koji je bio 2014. godine predmet tendera.

– Određene stvari su usvojene. Imam informaciju da će tokom sljedeće sedmice da bude potpisan ugovor na osnovu pregovaračkog postupka sa budućim izvođačem. To rade “Vode Republike Srpske”, ne opština Istočna Ilidža – istakao je Božović.

Prihvati notifikacije