Politika

“Bratska ponuda u obostranom interesu” Mandić pozdravio Dodikov prijedlog o specijalnim vezama Srpske i Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas da je ponuda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o sporazumu o specijalnim paralelnim vezama bratska i u interesu obje države.

Andrija Mandić
FOTO: D. GOLL/RINGIER

Nakon sastanka u zgradi Skupštine Crne Gore sa Dodikom, on je rekao da će otvoriti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicijom o sporazumu o specijalnim vezama, koji je danas predstavljen, u skladu sa Dejtonom.

Kada je 1995. godine završen rat i potpisan sporazum, postojala je Savezna Republika Jugoslavija. Nasljednica SRJ je bila Srbija, ali je i Crna Gora imala podjednake obaveze. Ova ponuda Crnoj Gori je stigla sa zakašnjenjem. Bivša vlast je ovo odbila – rekao je Mandić.

On je istakao da se godinama putovalo lošim putem od Šćepan Polja do Foče, a sada Republika Srpska želi da izgradi taj put, što će biti realizovano vrlo brzo kako bi mogli svi oni koji su krenuli prema Foči, Sarajevu ili Banjaluci da imaju pristojnu saobraćajnu dionicu kakva do sada nije postojala.

– To nije završeno ni u vrijeme prethodne vlasti, ni u vrijeme Titove Jugoslavije, a znamo koliko je ljudima važno da putuju tim putem. Zahvalan sam gospodinu Dodiku zbog te odluke, jer to neće malo koštati Republiku Srpsku, a najviše koristi od toga će imati građani Crne Gore – rekao je Mandić.

Andrija Mandić i Milorad Dodik
FOTO: ATV BL/FACEBOOK/SCREENSHOT

On je naglasio i da je projekat “Buk Bijela”, u jednoj ili drugoj varijanti, itekako važan za svakog građanina Crne Gore, a tema oko Bilećkog jezera i voda koje su u slivu koji pripada Crnoj Gori i njihovo korištenje kroz izgradnju jedne nove elektrane koja bi bila vezana za Boku Kotorsku, su tek potencijali koji će svakom građaninu Crne Gore da donesu korist.

Želimo da radimo na korist građana Republike Srpske, BiH i Crne Gore, da promovišemo ideju pomirenja stabilnosti, mira i saradnje sa našim komšijama – rekao je Mandić i dodao da je otvoren i za razgovore sa zvaničnicima iz Federacije BiH, koje će primiti sa zadovoljstvom, ako to zatraže.

Pročitajte još

On je istakao da Republika Srpska želi da gradi odnose sa Crnom Gorom, koja opet želi da ima dobre odnose sa Srpskom.

– To nije na štetu nijednog građanina. Ova tri projekta – put prema Foči, hidroelektrana “Buk Bijela” i korištenje voda Bilećkog jezera, donijeće važan iskorak budžetu i svim građanima Crne Gore. Tako ćemo i sa Albanijom da pričamo o korištenju voda Bojane, Skadarskog jezera, sa Srbijom o Limu, što su projekti koji znače budućnost – rekao je Mandić.

On je naglasio da mu je velika čast da primi Dodika.

– Sem što sam predsjednik Skupštine, ja sam predsjednik Nove srpske demokratije. NSD i SNSD su sestrinske stranke. To su prije svega srpske stranke – srpski narod u Republici Srpskoj podržava njih, a crnogorski nas – rekao je Mandić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Mandić je rekao da ko poštuje Dejton, poštuje i Republiku Srpsku.

– Mi uvažavamo Republiku Srpsku, jer uvažavamo BiH. To je odluka velikih sila, to je ono što je donio Dejton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje Republiku Srpsku koja je sa FBiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira i podrške prenio Dodiku – dodao je Mandić.

Rekao je da današnja posjeta Dodika nema nikakve veze s obilježavanjem godišnjice zločina u Štrpcima i da nisu znali da se poklapa, istakavši da svaki zločin osuđuje, a posebno u Štrpcima. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije