Društvo

Bravo za tatu: Djevojčica Sonja svake godine dobije originalan rođendanski poklon (VIDEO)

Da gradske zidove ne moraju da krase samo murali posvećeni poznatim ličnostima, kao što su to u Novom Sadu Mihajlo Pupin ili Kralj Petar Karađorđević, pokazao je vizuelni umjetnik Aleksandar Bunčić, koji ih oslikava inspirisan svojom porodicom.

Bravo za tatu: Djevojčica Sonja svake godine dobije originalan rođendanski poklon (VIDEO)
FOTO: RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE/YOUTUBE

Ideju da počne da se bavi uličnom umjetnošću dobio je još kao tinejdžer, ispričao je za RTV.

– Ideju sam dobio kasnih devedesetih, kada sam dobio od prijatelja časopis “Art krajm” u kojem je bila neka monografija njujorških uličnih umetnika i tada je sve krenulo. To je bio početak srednje škole. Danas mi ovo djeluje kao neki izlet, kada izađem “na zid” i zamenim platno i skulpturu zidom i sprejevima – kaže Aleksandar.

Motivaciju i inspiraciju za umetnost kojim se bavi crpi iz porodice, pa je došao na ideju da svojoj kćerki već petu godinu zaredom stvori originalan rođendanski poklon. Tako je ove godine na jednom novosadskom zidu osvanuo crtež lisice i zeca sa ispisanim imenom “Sonja” i brojem 5.

FOTO: RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE/YOUTUBE
FOTO: RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE/YOUTUBE

– Raščistim višak informacija, koje mi nisu potrebne i tu se negdje nalazi moja inspiracija. Stvarno ne znam koliko sam ih do sada uradio, crtam od ‘97. godine, a najdraži je možda prvi koji sam uradio supruzi – kaže Bunčić.

Dodaje da je za ovu vrstu umjetnosti potrebna dozvola kada je riječ o javnim površinama, dok na nekim drugim kao što je zid Kabelovog igrališta ona nije potrebna, a da je trajanje samog murala uslovljeno dogovorom između umjetnika. Tako će Sonjin ovogodišnji rođendanski poklon stajati do sljedećeg.

– Što se tiče ideje i skice, to ja ostavim da razmislim prije njenog rođendana, da sumiram njenu godinu, šta je naučila i koje vještine je stekla i onda mi dolazi ideja šta će da bude na zidu – kaže umjetnik.

Prihvati notifikacije