Gradovi

Brčko: U narednoj školskoj godini manje srednjoškolaca

U brčanske srednje škole naredne školske godine moći će se upisati 720 učenika, po 20 učenika u 36 odjeljenja četiri srednje škole.

Brčko: U narednoj školskoj godini manje srednjoškolaca
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je utvrđeno planom upisa u srednje škole koji je danas usvojila Vlada Brčko distrikta.

Planom upisa predviđeno je da se srednjoškolci upišu u šest odjeljenja Gimnazije, 12 odjeljenja Tehničke i po devet odjeljenja Ekonomske i Poljoprivredno-medicinske škole.

Do ovog plana došli smo u saradnji sa poslovnom zajednicom čiji su zahtjevi maksimalno uvaženi. Imamo 34 različita zvanja što je zaista   širokog spektra zanimanja na ovoliki broj učenika – rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta. Dodao je da će i ove godine srednjoškolci moći da se upisuju na atraktivna zanimanja poput farmaceuta, medicinar kao i različitih zanatskih zanimanja.

Zbog smanjenog broja svršenih osnovaca ukupan broj odjeljenja u narednoj školskoj godini biće manji za pet odjeljenja u odnosu na prošlu godinu.

U posljednjih deset godina u srednje škole se upisuje od 630 do 700 učenika pa se u narednim godinama ne očekuje dalje smanjenje broja srednjoškolaca.

Vlada je donijela i odluku o troškovima  akreditovanja visokoškolskih ustanova.

– To će omogućiti akreditovnje visokoškolskih ustanova i nadam se da će se u narednom periodu u potpunosti skinuti stigma sa visokoškolskih  ustanova Brčko distrikta – rekao je Osmanović.