Gradovi

Brčko: Veliki interes poljoprivrednika za novac iz fondova EU

Nakon objavljivanja javnog poziva po Projektu “Konkurentnost i inovacije: Lokalne razvojne strategije – EU4Business” za podršku poljoprivrednim gazdinstvima u Odjeljenju za poljoprivredu Brčko distrikta danas su primarnim poljoprivrednim proizvođačima predstavljene mogućnosti i uslovi korišćenja novac iz fondova Evropske unije.

Brčko: Veliki interes poljoprivrednika za novac iz fondova EU
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Finansiraće se uzgoj žitarica, uljarica, voća, povrća, kao i proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda i svi oni koji se bave ovom proizvodnjom mogu podnijeti aplikacije – rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta.

Proizvođači koji su zainteresovani za korištenje bespovratnih sredstava moraće obezbijediti vlastito učešće od 40 odsto, dok će 60 odsto finansirati fondovi Evropske unije.

– Poljoprivrednici koji ispune uslove programa pomoći Evropske unije mogu ostvariti od 90 do 190.000 KM, a ukupan iznos za Brčko distrikt je 1,7 miliona KM – pojasnio je Gajić.

Danijela Plavšić inženjer poljoprivrede u preduzeću “Božić” d.o.o. kaže da su zainteresovani za učešće u ovom programu jer bi tako pomogli i poljoprivrednim proizvođačima koji teško mogu obezbijediti neophodno učešće.

– Mi smo zainteresovani da apliciramo i da im u tome pomognemo ali još ne mogu da govorim o detaljima – rekla je Plavšićeva.

Dragan Jović došao je iz Truda u opštini Odžaka. On na 180 hektara uzgaja žitarice i uljarice i kaže da bi mu novac dobro došao za poroizvodnju i obnavljanje poljoprivrednih mašina.

– Teško je obezbijediti novac za učešće ali ako se nađu banke u Brčko distriktu ili Posavskoj županiji možda uspijemo. Nama treba uvijek više para nego što imamo jer se svakodnevno otvaraju nove mogućnosti i moramo pratiti promjene u tehnologiji proizvodnje kako bi bili konkurentni – kaže Jović.

I Ibrahim Tursunović iz preduzeća “Maočanka komerc” iz Maoče koja se bavi otkupom i preradom ljekovitog bilja i voća planira predati aplikaciju.

– Planiramo nabavka opreme za sortiranje i prebiranje voća pošto je već uveliko kriza za radnu snagu – kaže Tursunović.

Prihvati notifikacije