Svijet

"Brisel i Tramp mogu da okončaju sukob za 24 časa" Orban ponovo analizirao rat u Ukrajini

EU i potencijalni republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp mogu da okončaju sukob u Ukrajini u roku od 24 časa, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Sastanak Milorada Dodika i Viktora Orbana
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ//RINGIER

Ako bi Tramp i EU htjeli da završe rat u Ukrajini, mogli bi to da učine za 24 časa. Ne smijemo zaboraviti da rat vode ljudi i baš ti ljudi, ukoliko žele, imaju sve mogućnosti da postignu mir. Mislim da bi Tramp, ukoliko postane predsjednik, mogao da za jedan dan postigne primirje u Ukrajini. Onda počinju razgovori – rekao je Orban za italijanski list Đurnale.

Prema njegovim riječima, strategija EU u vezi sa ukrajinskim pitanjem bila je neuspješna čak i sa taktičke tačke gledišta.

– Ne razumijemo da se igramo vatrom. Treba da se zapitamo koji su strateški interesi Evrope i da zahtijevamo primirje. Naši građani žele mir, a ne rat, koji bi mogao da bude politička igra – istakao je Orban.

Pročitajte još

On je naveo da očekuje novu desničarsku većinu u Evropskom parlamentu nakon izbora koji biti održani u subotu i nedjelju, 8. i 9. juna, prenio je TASS.

– Trenutna Evropska komisija bila je neuspješna kada se radi o poljoprivredi, sukobima, migracijama i ekonomiji, te sada njeno rukovodstvo treba da ode. Jačanje demokratije znači izbor nove komisije, različite od trenutne, koja je najgora otkad ja pamtim – naglasio je Orban.

Premijer Mađarske nagovijestio je da dosta toga zavisi od odluke premijera Italije Đorđe Meloni, koja je lider evropskih konzervativaca, i od lidera parlamentarne grupe francuske stranke Nacionalni savez Marin le Pen.

– Desničarske stranke moraju da sarađuju, mi smo u rukama dvije žene koje moraju da postignu dogovor – dodao je Orban

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu