Politika

Brisel obećao 6 miliona evra za POMOĆ MIGRANTIMA u BiH

Evropska komisija najavila je izdvajanje šest miliona evra za BiH za finansiranje pomoći za migrante.

Brisel obećao 6 miliona evra za POMOĆ MIGRANTIMA u BiH
FOTO: AVAZ/RAS SRBIJA

Ovo se navodi u Informaciji Direkcije za evropske integracije o odgovoru Evropske komisije na upućenu molbu za razmatranje pomoći EU BiH u vezi sa migrantskom krizom, koju je Savjet ministara BiH danas razmatrao.

Kako se navodi, Evropska komisija je predložila fokusiranje podrške na tri oblasti unapređenje identifikacije i registracije migranata i adekvatni smještaj, posebno u područjima u blizini Sarajeva i u Unsko-sanskom kantonu. Predviđen je i nastavak pružanja osnovnih usluga kao što su hrana, zdravstvena zaštita, neprehrambeni proizvodi i bezbjednost. Treća oblast odnosi se na podršku Graničnoj policiji BiH za unapređenje kapaciteta za graničnu kontrolu i nadzor.

Predložena podrška će se realizovati posredstvom Programa posebnih mjera i po hitnom postupku.

Istovremeno, Savjet ministara je na današnjoj sjednici usvojio Informaciju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata.

– Operativni štab za pitanje migracija BiH će za narednu sjednicu Savjeta pripremiti zaključke i odgovarajuće odluke kako bi  buduće aktivnosti bile usmjerene na daljnje jačanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori, uz povećanje broja policajaca, daljnje zaprečavanje nelegalnih prelaza i pojačane akcije nadležnih organa u vezi sa suzbijanjem krijumčarenja migrantima. Ministar inostranih poslova BiH razgovaraće s kolegama iz Republike Srbije i Crne Gore o modalitetima jačanja saradnje u oblasti migracija – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Dodaje se i da će migranti iz parkova i sa ulica u Unsko-sanskom kantonu privremeno biti prebačeni u šatorsko naselje u “Agrokomercu” do rješavanja njihovog trajnog smještaja, uz međunarodnu pomoć u obezbeđenju hrane i zdravstvene zaštite.