Svijet

Britanci već spremaju plan za sahranu kralja Čarlsa “Od sutra ujutru počinje ozbiljno planiranje za operaciju Menai most”

Kralj Čarls III stupio je na presto nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II, a britanske bezbjednosne službe već su počele s pripremama i organizacijom plana djelovanja u slučaju njegove smrti.

Britanci već spremaju plan za sahranu kralja Čarlsa “Od sutra ujutru počinje ozbiljno planiranje za operaciju Menai most”
FOTO: NEIL HALL/EPA

Kraljičina sahrana održana je 11 dana nakon njene smrti, a hiljade ljudi iz cijelog svijeta okupilo se u Londonu kako bi joj odali posljednju počast.

Sve to se odvijalo prema ranije utvrđenim bezjednosnim protokolima.

Postoji detaljan plan za svakog britanskog monarha koji je napisan davno prije njegove smrti – kraljičin je bio označen prikladnim nazivom “operacija Londonski most”, koji je uključivao vodič korak po korak od njenog kovčega do pripreme sahrane.

Plan je uključivao objavu njene smrti, period službene žalosti i detalje za njen državni sprovod.

Operacija Londonski most nastala je još 1960-ih, samo nekoliko godina nakon kreljičinog krunisanja i revidirana je mnogo puta u godinama prije njene smrti 2022. godine.

Kodno ime za smrt kralja Čarlsa III je “operacija Menai most”, nazvana po prvom željeznom visećem mostu na svijetu u Angleseju u Velsu.

Iako je Čarls možda tek postao kralj, planovi za nesrećnu okolnost njegove smrti već postoje.

Pročitajte još

Bivši kraljevski oficir za bezbjednost Simon Morgan rekao je da će planovi za operaciju Menai most započeti odmah.

– Nažalost, od sutra ujutru počinje ozbiljno planiranje za operaciju Menai most – rekao je za Danas 19. septembra.

Očekuje se da će operacija Menai most imati mnogo sličnosti s operacijom Londonski most, s planom koji će biti detaljno razrađen prije njegovog krunisanja, prenosi Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije