Zabava

BRITANCI VOLE KONSTRAKTU Gardijan uporedio predstavnicu Srbije sa muzičkim velikanima

Nekoliko sati pred početak Evrovizije, čuveni britanski portal Gardijan je objavio listu najintrigantnijih i najinteresantnijih pjesama koje će se naći u oba polufinala ovog takmičenja.

BRITANCI VOLE KONSTRAKTU Gardijan uporedio predstavnicu Srbije sa muzičkim velikanima
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Pored svih originalnih, kvalitetnih i otkačenih numera, novinari proslavljenog portala su se prvo posvetili umjetnici iz Srbije.

Priču o Konstrakti započinju naravno od početka i čuvenog stiha koji intrigira očigledno cijeli svijet – “Koja je tajna kose Megan Markl?” s obzirom da, složićemo se, nije baš svakodnevni početak za modernu pop muziku.

Gardijan ju je uporedio sa velikim njemačkim bendom Kraftverkom, a zatim su nastavili sa analiziranjem teksta, važnosti hidratacije, kako podočnjaci mogu signalizirati poremećaj jetre, sa sve zaključkom – “Umjetnica mora biti zdrava”. Britanski medij naglašava i crkveno-horskim usklikom – “Bože zdravlja”. Na kraju pozdravljaju i hvale sam tekst, jer iako je djelovalo na početku da se Konstrakta interesuje tabloidno za Meganin režim ljepote, pjesma je zapravo satirični pogled u podmitljivi svijet zdravstvenog osiguranja i kulta ljepote.

Nakon Konstrakte, posvetili su se i drugim pjesmama koje su na ovaj ili onaj način zaintrigirale.

Pa tako letonski predstavnici “Citi Zeni” su uspjeli da naprave pjesmu o veganstvu sa nezrelim se**ualnim konotacijama zbog kojih će neke riječi biti cenzurisane. Dok su im Norvežani “Subvulfer” malo simpatičniji sa svojom drugačijom verzijom priče o Crvenkapi, gdje vuku treba dati bananu prije nego pojede baku.

Pročitajte još

Britanski portal se pozabavio i ukrajinskom pjesmom, kao i propozicijama po kojim ne bi smjelo otvoreno da se u tekstovim priča o politici. Kako navode, bend “Kaluš Orkestra” vješto spaja rep i folk, ali i u tekstovima suptilno gravitira ka porukama koje nikad ne ulaze u potpunu promociju teške situacije u Ukrajini. Pjesma je posvećena majkama koje žive u Ukrajini, a neki od stihova pjesme znače „Polja cvjetaju, ali njena kosa je sijeda“ i „Uvijek ću naći put kući, čak i ako su svi putevi uništeni“.

Gardijan je posvetio još vremena i priči oko predstavnika Italije, Moldavije, Bugarske i Jermenije, ali i pričom oko Sem Rajdera, koji će predstavljati Veliku Britaniju. Predstavnici Ostrva na ovom takmičenju, po navici nemaju puno uspjeha, i samim tim što se poslije mnogo godina jedan od Britanca pominje kao jedan od favorita oni vide kao uspjeh. Rajdera hvale što je za vrijeme korone stekao globalnu popularnost preko TikToka i sad tu popularnost je spreman da iskoristi.

Konstrakta, podsjećamo, nastupiće na drugoj polufinalnoj večeri, u četvrtak 12. Maja, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu