Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Britanska ambasada: Prestanite sa pokušajima da nas uvučete u izborne kampanje

Politika
Autor:

Foto: Srna

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH saopšteno je da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) ne zauzima strane na izborima u BiH i mole sve relevantne faktore da, kako kažu, prestanu sa pokušajima da uvuku UK u svoje izborne kampanje.

U saopštenju se navodi da britanska Ambasada neće “uživo” komentarisati rastući spisak, kako navode, smiješnih teorija zavjere koje promoviše predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i RTRS.

– Veoma je razočaravajuće da je predsjednik Dodik odlučio da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj. Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom – smatraju u britanskoj Ambasadi.

U saopštenju navode da je UK dugogodišnji partner Republike Srpske, te da svake godine ulažu milione KM kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obaveze u okviru BiH.

– Nastavljamo da dajemo doprinos i EUFOR-u u vidu snaga kako bi se osiguralo bezbjedno okruženje u cijeloj BiH. Ovo nisu djela zemlje koja ima cilj da naruši ili destabilizuje Republiku Srpsku. Upravo suprotno, mi želimo jaku, stabilnu i prosperitetnu Republiku Srpsku, u sklopu jake, stabilne i prosperitetne BiH – dodaje se u saopštenju.

Ministar odbrane Velike Britanije Gavin Vilijamson ranije je izjavio da u BiH šalju dodatnih 40 vojnika, koji će se pridružiti već postojećima, radi specijalnih nadzornih i obavještajnih zadataka prije i poslije izbora, prenio je londonski “Tajms”.

Vilijamson je rekao da njihove akcije šalju jasnu poruku da su “posvećeni rješavanju novih izazova i konvencionalnih prijetnji”.

“Tajms” je naveo da je riječ o sprečavanju ruskog uticaja, što su prenijeli mediji u Republici Srpskoj i regionu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO