Društvo

"Britanski soj ima ČAK 80 ODSTO ZARAŽENIH" Dr Tiodorović o novim mjerama protiv korone u Srbiji

Dr Branislav Tiodorović se oglasio nakon sjednice Kriznog štaba, gdje je donijeta odluka o zatvaranju svih objekata do ponedjeljka. Otvorene će biti samo prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke i pumpe.

"Britanski soj ima ČAK 80 ODSTO ZARAŽENIH" Dr Tiodorović o novim mjerama protiv korone u Srbiji
FOTO: DRAGAN KUJUNDZIC/TANJUG

Niko od nas iz Kriznog štaba nije zadovoljan što je pooštravanje mjera samo za ovu nedelju, ali ovakav kompromis je poslednja moguća mera da se izborimo s koronom. Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji je se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim dijelom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera – kaže prof. dr Branislav Tiodorović.

On dodaje da su na Kriznom štabu jutros imali žestoku raspravu.

– Oni koji se zalažu za ekonomiju, što apsolutno možemo da shvatimo je dobro znamo da nije lako ljudima koji je rade, ali treba da znamo i da su zdravstveni radnici u strašnom problemu i da u bolnicama nema više mjesta da se smještaju teški pacijenti – ističe Tiodorović i dodaje:

– Mjere važe do ponedjeljka ujutru, a najvjerovatne će tada i biti sljedeća sjednica Kriznog štaba, kada ćemo tražiti produženje mjera. Procjena medicinskog dijela Kriznog štaba je da podaci neće biti bolji, da ćemo čak imati i lošije brojke u taj ponedjeljak i tražićemo produženje mjera – naglašava Tiodorović.